Кротевич: апеляційний суд зобов’язав ДБР відкрити справу щодо Содоля

Богдан Кротевич подякував адвокатці Тетяні Гончарюк, яка представляла його в суді, та суддям КАС

Київський апеляційний суд скасував попереднє рішення суду за позовом керівника штабу бригади «Азов» Нацгвардії Богдана Кротевича – про це сам Кротевич повідомив 30 вересня.

Він написав у своєму телеграмі, що сьогодні вперше виступав у суді і вже повертається на Торецький напрямок.

«Коли мені надали слово, я наголосив на тому що хочу побачити справедливість. Станом на зараз розслідування проводяться майже по всім командирам бригад, проте деяке військове керівництво відчуває безкарність за свої дії. І тільки справедливий суд може захистити тих, хто насправді віддає своє життя заради Батьківщини, тих хто воює в окопах. Якщо не буде відповідальності – генералітет продовжить воювати людьми як пішаками», – заявив військовий.

За його словами, Київський апеляційний суд скасував ухвалу слідчого судді Шевченківського районного суду Києва від 19 серпня та постановив нову ухвалу. Цією ухвалою суд зобов’язав Державне бюро розслідувань протягом 24 годин з моменту отримання копії рішення внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 425 Кримінального кодексу України на підставі заяви Кротевича (недбале ставлення до військової служби, що спричинило тяжкі наслідки).

Кротевич назвав рішення «великим кроком вперед», але ще не перемогою. Він подякував адвокатці Тетяні Гончарюк, яка представляла його в суді, та суддям КАС.

Читайте також У ДБР повідомили про затримання працівника ТЦК, який працював у колонії під час окупації Херсона

У серпні Шевченківський суд відмовився на вимогу Кротевича зобов’язати ДБР порушити справу щодо генерала Юрія Содоля.

У червні в ДБР заявили, що перевірять дії Содоля у межах кримінальної справи про прорив російських військ на Харківщині. Бюро додало, що до справи приєднали звернення керівника штабу бригади «Азов» Нацгвардії Богдана Кротевича, який раніше подав заяву у ДБР із проханням розслідувати дії генерала ЗСУ. Військові звинувачують його у втраті територій і тисяч життів солдатів. Раніше із подібними звинуваченнями виступила депутатка Мар’яна Безугла. Содоль публічно на ці звинувачення не реагував.

Президент Зеленський вирішив змінити командувача Об’єднаних сил ЗСУ Юрія Содоля на бригадного генерала Андрія Гнатова 24 червня. Про причини цього кадрового рішення Зеленський не розповів.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ДБР розслідує побиття військового на полігоні в Кіровоградській області