Костін: страти українських військовополонених є цілеспрямованою політикою РФ

Генпрокурор Андрій Костін заявив, що катування і страти без суду і слідства використовуються як зброя війни, залякування і знищення.

За останній рік зросла кількість страт російськими військовими українських військовополонених. Ці злочини є непоодинокими інцидентами, а цілеспрямованою політикою РФ, цитує пресслужба Офісу генерального прокурора Андрія Костіна.

Генпрокурор додав, що катування і страти без суду і слідства використовуються як зброя війни, залякування і знищення.

«Ми можемо довести, що ці випадки є не поодинокими інцидентами, а організованою та цілеспрямованою політикою. Наприклад, у нас є аудіозапис, на якому російський офіцер наказує своїм військам не брати полонених на полі бою, а вбивати українців», – сказав Костін.

За словами Генпрокурора, одне з ключових завдань для правосуддя – відповідальність Росії та її керівництва за злочин агресії, без якого не було б понад 140 тисяч воєнних злочинів.

«Важливо притягнути до відповідальності натхненників цього вторгнення – президента, премʼєр-міністра, членів так званої «трійки» – і показати їм, що вони можуть понести відповідальність, незважаючи на прогалини в міжнародному праві. МКС не має юрисдикції в цьому питанні, але ми працюємо над правовою формулою з близько 40 державами по всьому світу», – йдеться у дописі.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Страта самооборонівця: Радіо Свобода ідентифікувало російського офіцера, ймовірно причетного до викрадення в Бучі

Повідомлення про вбивства, тортури й жорстоке поводження з українськими військовополоненими надходять регулярно. 2 жовтня українська прокуратура розпочала розслідування вбивства російськими солдатами 16 українських полонених у Донецькій області.

Загалом українські правоохоронні органи мають інформацію про вбивство щонайменше 93 українських військовополонених російськими солдатами, повідомив 4 жовтня Юрій Бєлоусов, начальник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту.

За його словами, 80% випадків страт українських військовополонених зафіксовано у 2024 році, але тенденція стала з’являтися в листопаді 2023 року, коли «відбулися зміни у ставленні військовослужбовців РФ до наших військовополонених у гірший бік».

Американський Інститут вивчення війни (ISW) заявляє, що спостерігає збільшення кількості страт російськими військовими українських військовополонених, і наголошує, що російські командири, ймовірно, «потурають, заохочують або прямо наказують» здійснювати розстріли.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Наказ – обнулити». Страти українських полонених: чому їх стає більше та як покарати винних