«Якщо першу лінію прорвемо, оборона посиплеться» – Костенко про бої під Бахмутом

Вид на Бахмут, який протягом кількох місяців був точкою найбільш запеклих боїв, 22 червня 2023 року

Російська армія стягнула «багато військ» до Бахмута – про це заявив народний депутат від фракції «Голос», секретар Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко в ефірі проєкту Радіо Свобода «Радіо Донбас Реалії».

«Можливо, на той момент, коли були заяви, зокрема і заступниці міністра оборони Ганни Маляр, була надія на те, що в результаті заколоту Пригожина чи дій Пригожина якась частина військ звідти буде відтягнута. Тому що на цій ділянці якраз, на Донецькому (напрямку – ред.), противник має перевагу і навпаки, противник має ініціативу і він іще на більшості напрямків нас посуває. Хоча на деяких напрямках дійсно наші війська потроху відвойовують», – розповів він.

За словам Костенка, перспективи розвитку подій на Донецькому напрямку можна буде побачити найближчим часом, залежно від просування Сил оборони.

Читайте також: Британська розвідка відзначає просування ЗСУ під Бахмутом

«Я думаю, що на даному етапі великих якихось просувань ми не побачимо, тому що потрібно прорвати першу лінію (оборони – ред.). Якщо першу лінію прорвемо, там і оборона посиплеться, тоді вже можна говорити про звільнення більшими кроками, ніж по 100 метрів за день», – додав народний депутат.

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр 24 червня повідомила, що Сили оборони розпочали рух уперед на сході України, в тому числі в напрямку Бахмута.

Напередодні речник Східного управління військ Збройних сил України Сергій Череватий в ефірі телемарафону повідомив, що на бахмутському напрямку ЗСУ тримають ініціативу і продовжують штурмові дії. Він казав, що ЗСУ просунулись на 600-1000 метрів.

Американський Інститут вивчення війни повідомив у щоденному огляді з посиланням на «російські джерела», що війська РФ 25 червня відбили українські атаки в районі Бахмута, водночас українські сили просунулися на південний захід від Великої Новосілки.