Сутички в Косово: представники патруля НАТО отримали поранення

Сутички етнічних сербів із силами безпеки на півночі Косово, ілюстративне фото

Північноатлантичний альянс «рішуче засуджує» неспровоковані напади на війська міжнародних сил під керівництвом НАТО (KFOR) у північній частині Косова, внаслідок яких двоє людей дістали поранення, йдеться в заяві офіційного представника Альянсу.

«Такі атаки абсолютно неприйнятні. Насильство має припинитися негайно. Ми закликаємо всі сторони утримуватися від дій, які ще більше нагнітають напруженість, і вести діалог», – йдеться у повідомленні.

У НАТО кажуть, що Міжнародні сили з підтримки миру в Косові «зроблять усі необхідні дії для підтримки безпечної та спокійної обстановки».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Угода між Косовом і Сербією є «важливою віхою», але Євросоюз мав абмітніший план – Лайчак

«Вони продовжать діяти неупереджено відповідно до свого мандата відповідно до резолюції 1244 Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй від 1999 року», – додали в Альянсі.

Associated Press повідомило, що етнічні серби у північній частині Косова зіткнулися з військами миротворчих сил KFOR під керівництвом НАТО, коли намагалися захопити офіси одного з муніципалітетів. Там минулого тижня мерами стали албанці, що викликало протести та зіткнення у регіоні.

Зіткнення сербів із поліцією почалися вранці в муніципалітеті Звечан, за 45 км на північ від столиці Пріштіни. У другій половині дня солдати KFOR закликали сербів розчистити дорогу двом машинам косовського спецпідрозділу.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Сербія: учасники акції проти діалогу з Косово намагалися штурмувати адміністрацію президента

«Потім солдати застосували сльозогінний газ та світлошумові гранати, щоб захистити косовських офіцерів в автомобілях та розігнати протестувальників. Серби, що зібралися, у відповідь кидали каміння та інші тверді предмети. Одна машина спалена» – пишуть журналісти.

Так звані держави QUINT – Сполучені Штати, Франція, Італія, Німеччина та Британія – 18 травня висловили стурбованість ситуацією в північному Косово, заявивши, що вибори не є довгостроковим політичним рішенням для залучених муніципалітетів через бойкот.

У березні Сербія та Косово досягли домовленості щодо втілення підтриманої ЄС угоди для нормалізації відносин після чергового періоду напруженості.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: На півночі Косова – знову сутички з поліцією, Приштина звинувачує Сербію