Лідер «Хамасу» Ханія був убитий за допомогою вибухового пристрою – CNN

Іранці беруть участь у похоронній процесії вбитого Ісмаїла Ханії в Тегерані, Іран, 1 серпня 2024 року

Політичний лідер «Хамасу» Ісмаїл Ханія був убитий в Тегерані за допомогою вибухового пристрою, який був таємно захований в гостьовому будинку, де він зупинився, повідомило CNN джерело.

За словами джерела, яке було поінформоване про операцію, бомба була захована близько двох місяців тому в гостьовому будинку, де, як відомо, зупинявся Ханія в Тегерані, і здетонувала дистанційно, коли він був у своїй кімнаті.

Іранський уряд і «Хамас» (угруповання, визнане терористичним в ЄС і США) заявляють, що вбивство здійснив Ізраїль. Ізраїль не підтвердив і не спростував свою причетність.

За словами джерела, офіційні особи США були проінформовані про операцію ізраїльськими офіційними особами тільки після вбивства.

Іранські державні ЗМІ та «Хамас» раніше повідомляли, що Ханія був убитий ракетою, випущеною по будівлі, в якій він перебував.

Але викриття того, що бомба була пронесена всередину гостьового будинку, який перебував під захистом Корпусу вартових ісламської революції Ірану, вказує на вражаюче порушення безпеки. CNN звернулася за коментарем до іранського уряду.

Читайте також: Reuters: Іран збирає союзників для обговорення заходів проти Ізраїлю

Іранський Корпус вартових ісламської революції заявив, що розслідує напад, у результаті якого загинув 62-річний Ханія, який перебував у Тегерані для участі в церемонії інавгурації нового президента Ірану Масуда Пезешкіана 30 липня.

«Хамас» підтвердив цю новину у своєму Telegram-каналі 31 липня, заявивши, що Ханія був убитий під час «повітряного удару по його резиденції в Тегерані».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Ризики великої війни на Близькому Сході зростають після вбивства лідера «Хамасу»
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: В ООН закликають запобігти діям, які можуть підштовхнути Близький Схід до «краю прірви»