Казахстан: Назарбаєв пропонує Токаєва на посаду президента

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв (л) і його попередник на посаді Нурсултан Назарбаєв, місто Нусултан, 23 квітня 2019 року

Лідер владної в Казахстані партії «Нур Отан» Нурсултан Назарбаєв, який у березні склав з себе повноваження глави держави після майже 30 років на посаді, запропонував кандидатом у президенти Касима-Жомарта Токаєва. Колишній спікер сенату з 20 березня вже є президентом країни замість Назарбаєва.

«Людям потрібна стабільність курсу, впевненість у завтрашньому дні», – сказав 78-річний Назарбаєв.

Партія «Нур-Отан» підтримала кандидатуру Токаєва, він сам заявив, що продовжить політику Назарбаєва.

Дострокові президентські вибори в Казахстані призначені на 9 червня.

Серед потенційних кандидатів на пост президента Казахстану експерти називали і дочку Назарбаєва Даріґу. Даріґа Назарбаєва 20 березня була обрана спікером парламенту країни. Її кандидатуру висунув новий президент Токаєв. Пост спікера парламенту до цього обіймав сам Токаєв.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Темні сторінки довгого правління Назарбаєва

Попри те, що Назарбаєв більше не буде президентом, він очолює Раду безпеки Казахстану і зберіг лідерство у владній партії.

Рада безпеки в Казахстані визначає основні напрямки розвитку країни. Також цей орган контролює виконання законів і обговорює кандидатури чиновників, які рекомендуються на посади керівників центральних і місцевих виконавчих органів, безпосередньо підзвітних президенту.