У Казахстані до 27 зросло число затриманих активістів, які протестують проти будівництва АЕС

Люди, які підтримують протестувальників, біля поліційного відділку в Алмати після затримання активістів 29 вересня

У Казахстані перед референдумом про будівництво в цій країні атомної електростанції затримали 27 людей. Список веде у фейсбуці правозахисниця, голова фонду «Ар.Рух.Хақ» Бахитжан Торегожина.

Деякі з них заарештовані на 10, 15 та 20 діб, інші перебувають під підпискою про невиїзд. Гульжахан Баїт оштрафували на 42 тисячі тенге (це близько 2500 гривень). Поліція визнала плакати з написом проти будівництва АЕС «незаконною агітацією».

П’ятьох активістів (Нурлана Жаулибаєва, Нурлана Теміргалієва, Жаната Казакбая, Фазилжана Сидикова та Айдара Мубаракова) раніше відправили до СІЗО у справі про спробу організації масових заворушень (частина 1 статті 272 КК).

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Казахстані перед референдумом щодо ядерної енергетики ув’язнили опонентів будівництва АЕС

Видання «Уральський тиждень» суд оштрафував на 230 доларів через опитування городян щодо будівництва АЕС. Протокол склали також на головного редактора Тамару Єслямову, але суд відмовив прокуратурі у розгляді позову проти неї.

Референдум щодо будівництва АЕС має відбутися в Казахстані 6 жовтня. АЕС планують збудувати в селищі Улькен в Алматинській області на березі озера Балхаш.

Влада обіцяє, що з будівництвом станції країна отримає не просто чисту, а й дешеву електроенергію, що дозволить зберегти низькі тарифи. Противники проєкту наводять свої аргументи, серед яких як екологічні причини, і політичні. Вони вказують, що станцію будуватиме російський «Росатом», і це поставить Казахстан у ще більшу залежність від РФ і може зробити країну мішенню в разі збройного конфлікту.