WSJ: Ізраїль цього тижня може розпочати наземне вторгнення до Лівану

Дим здіймається над південними передмістями Бейрута після удару на тлі бойових дій між «Хезболлою» та ізраїльськими військами, Ліван, 29 вересня 2024 року.

Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ), можливо, розпочне наземну операцію в Лівані вже цього тижня, під час підготовки до неї ізраїльські спецпризначенці неодноразово проникали на ліванську територію, повідомляє в понеділокThe Wall Street Journal із посиланням на джерела.

«Ізраїльський спецназ здійснює невеликі цілеспрямовані рейди на півдні Лівану, збираючи розвідувальні дані і проводячи розвідку перед можливим більш широким наземним вторгненням, яке може відбутися вже цього тижня, повідомляють люди, знайомі з цим питанням», – пишуть журналісти.

Як зазначає WSJ з посиланням на джерела, рейди, які включали в себе проникнення в тунелі «Хезболли», які розташовані вздовж кордону, відбувалися як нещодавно, так і протягом останніх місяців, і є частиною більш широких зусиль Ізраїлю, спрямованих на послаблення можливостей «Хезболли» вздовж кордону, що розділяє Ізраїль і Ліван.

Джерела видання зазначили, що строки наземної операції можуть змінитися. США чинять сильний тиск на Ізраїль з метою переконати його не починати військове вторгнення. Також неясно, чи планує ЦАХАЛ утримувати зайняту територію Лівану, чи це будуть масштабніші рейди через кордон.

Міжнародні держави намагаються запобігти переростанню конфлікту між Ізраїлем і угрупуванням «Хезболла», яке США визнали терористичною організацією, тоді як ЄС визнав такою лише її воєнізоване крило, але не політичну партію, в більш масштабний конфлікт.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: США, «Група семи», ЄС та країни Близького Сходу закликали до перемир’я в Лівані

У понеділок Ізраїль здійснив свій перший авіаудар по центру столиці Лівану Бейруту з моменту початку війни в Газі минулого року, в результаті якого загинули чотири людини.

Ізраїль днями внаслідок серії масованих бомбардувань передмістя Бейрута вбив лідера «Хезболли» Хасана Насраллу, що призвело до значного загострення напруженості.

27 вересня прем’єр-міністр Беньямін Нетаньягу попередив в ООН, що дії Ізраїлю проти підтримуваної Іраном «Хезболли» не припиняться.

Промова Нетаньягу прозвучала на тлі дипломатичних зусиль США, Франції й інших західних союзників, які закликали до 21-денного припинення вогню після того, як цього тижня загострилися бойові дії на лівансько-ізраїльському кордоні, де Ізраїль бомбардує, як він стверджує, об’єкти підтримуваної Іраном «Хезболли».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Вбивство лідера «Хезболли» призведе до «знищення» Ізраїлю – віцепрезидент Ірану