Ізраїль завдав масованого удару по Бейруту, визначаючи відповідь на ракетну атаку Ірану

Бейрут після ізраїльських авіаударів, 6 жовтня 2024 року

Військово-повітряні сили Ізраїлю завдали масованих авіаударів по південному передмістю ліванської столиці Бейрута 6 жовтня в той час, коли країна зважує варіанти своєї відповіді на нещодавню ракетну атаку Ірану.

Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант пригрозив Ірану, що він може зрештою опинитися в ситуації, подібній до Бейрута або Гази – які зазнали ударів протягом останнього року – якщо Тегеран спробує завдати подальшої шкоди Ізраїлю.

«Іранці не зачепили можливості військово-повітряних сил. Жоден літак не був пошкоджений, жодна ескадрилья не була виведена з ладу, – сказав Галлант, коментуючи іранський ракетний удар, який спричинив незначні поранення і незначні пошкодження на двох базах ВПС. – Той, хто думає, що проста спроба завдати нам шкоди утримає нас від дій, повинен поглянути на операції [Ізраїлю] в Газі і Бейруті», де Ізраїль бореться з бойовиками «Хамасу», який США і ЄС визнали терористичною організацією.

Читайте також: Чому Ізраїль розпочав вторгнення до Лівану, а Іран обстріляв Ізраїль? Пояснюємо

Раніше Ізраїль заявив, що провів серію «цілеспрямованих ударів» по «складах зброї» та інфраструктурних об'єктах, які належать підтримуваній Іраном «Хезболлі».

Сполучені Штати визнали «Хезболлу» терористичним угрупуванням, а Європейський союз вніс до чорного списку її збройне крило, але не політичну частину, яка має місця в ліванському парламенті.

Офіційне Національне інформаційне агентство Лівану повідомило, що по опорному пункту «Хезболли» в цьому районі було завдано понад 30 ударів. Внаслідок повітряних нальотів постраждали автозаправна станція і склад медичних препаратів.

На відеозаписах видно величезні язики полум’я і клуби диму, що здіймаються в нічне небо, а жителі в паніці тікають зі своїх будинків під відлуння вибухів на задньому плані.

Ізраїль бомбив передмістя Бейруту протягом декількох днів, в результаті чого загинув лідер «Хезболли» Хасан Насралла і, можливо, його наступник Хашем Сафі ад-Дін.

Джерела в органах безпеки повідомили, що Сафі ад-Дін не виходив на зв'язок з 4 жовтня, після ізраїльського авіаудару біля міжнародного аеропорту Бейрута, який, як повідомлялося, був спрямований проти нього. «Хезболла» не коментує ситуацію з Сафі ад-Діном.

Читайте також: Вбивство лідера «Хезболли» призведе до «знищення» Ізраїлю – віцепрезидент Ірану

Ізраїль заявив 5 жовтня, що його війська вбили 440 бойовиків «Хезболли» в ході наземних операцій на півдні Лівану і знищили 2000 цілей «Хезболли». За даними влади, на даний момент на півдні Лівану загинули дев’ять ізраїльських солдатів.

За даними міністерства охорони здоров’я Лівану, в ході останнього конфлікту в Лівані загинуло близько 2 000 осіб, більшість з них – з 23 вересня.

Ізраїль заявляє, що атаки на «Хезболлу» спрямовані на те, щоб забезпечити безпечне повернення десятків тисяч громадян до своїх домівок на півночі Ізраїлю, які піддаються бомбардуванням з боку угруповання з жовтня минулого року.

Ізраїльські війська перебувають у стані підвищеної бойової готовності напередодні першої річниці нападу 7 жовтня минулого року, який спричинив війну і був здійснений «Хамасом». За ізраїльськими підрахунками, близько 1200 людей було вбито і близько 250 взято в заручники під час безпрецедентного нападу «Хамасу» на південь Ізраїлю.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Ізраїль оголосив генсека ООН персоною нон ґрата. А що робити Україні?
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: FT: Ізраїль та США обговорюють відповідь на атаку Ірану