США відправляють додаткові сили на Близький Схід через загострення між Ізраїлем і «Хезболлою» – Райдер

Дим піднімається від ізраїльських авіаударів по селах в районі Набатії, Ліван, 23 вересня 2024 року

Сполучені Штати відправляють додаткові війська на Близький Схід у звʼязку з різким сплеском насильства між Ізраїлем і проіранським угрупованням «Хезболла» в Лівані, повідомив речник Пентагону генерал-майор Пет Райдер 23 вересня.

Райдер також розповів, що міністр оборони США Ллойд Остін і міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант розмовляли по телефону 22 вересня.

«Міністр висловив свою підтримку права Ізраїлю на самооборону, оскільки «Хезболла» поширює свої атаки вглиб території Ізраїлю, і наголосив на важливості пошуку шляху до дипломатичного вирішення, яке дозволить жителям по обидва боки кордону повернутися до своїх домівок якомога швидше і безпечніше, а також досягнення угоди про припинення вогню в Газі, яка дозволить повернути всіх заручників додому», – йдеться в заяві.

Прессекретар Пентагону генерал-майор Пет Райдер не надав жодних подробиць щодо кількості додаткових сил і завдань, які вони будуть виконувати. В даний час США мають близько 40 000 військовослужбовців в регіоні.

22 вересня «Хезболла» випустила по Ізраїлю близько 150 ракет у відповідь на його атаки в попередні дні, коли загинули десятки бойовиків і командири угруповання. Від обстрілів, як і від вибухів пристроїв зв’язку, в організації яких підозрюють Ізраїль, також загинули жінки та діти, твердить МОЗ Лівану, незалежного підтвердження його даних немає.

Президент Ізраїлю Ісаак Герцог заявив у вівторок, що він «категорично відкидає будь-який звʼязок» з підготовкою операції дистанційного підриву пейджерів та рацій у Лівані.

«Хезболла» має значний вплив у Лівані, політична частина угруповання представлена у владі країни. Проіранське угруповання випустило ракети по Ізраїлю наступного дня після нападу на нього палестинського угруповання «Хамас» (визнане терористичним у США та ЄС) у жовтні 2023 року. Відтоді обстріли на кордоні відбуваються майже щодня. Десятки тисяч жителів евакуйовані з прикордонних районів з обох боків.

Нинішній конфлікт між Ізраїлем та «Хезболлою» – найсерйозніший від часу другої ліванської війни 2006 року, зазначає агентство Reuters.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Ізраїль заявив про понад 300 ударів по об’єктах «Хезболли» на півдні Лівану. У Бейруті повідомляють про близько 100 загиблих