ЦАХАЛ: Ізраїль атакує обʼєкти «Хезболли» в Лівані

Вид на південне передмістя Бейрута, Ліван, 19 вересня 2024 року

Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) атакує обʼєкти підтримуваного Іраном ліванського угруповання «Хезболла» на півдні Лівану, повідомила 19 вересня пресслужба ЦАХАЛ.

«ЦАХАЛ працює над створенням безпеки на півночі, яка дозволить жителям повернутися до своїх домівок і досягти всіх інших цілей війни», – йдеться у повідомленні військових у мережі Х.

Раніше Ізраїль оголосив, що розширює цілі своєї війни в Секторі Гази проти «Хамасу», включивши в неї «Хезболлу», союзника «Хамас» в Лівані.

Вчора та позавчора у Лівані відбулася серія дистанційних вибухів. 18 вересня сталася друга хвиля вибухів пристроїв зв’язку – цього разу рацій.

«Хезболла» й іранські ЗМІ звинуватили в тому, що сталося, Ізраїль. Влада Ізраїлю публічно не визнавала відповідальності.

Загалом внаслідок вибухів загинули, за останніми даними, 37 людей, понад три тисячі – зазнали поранень.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Ескалація ризикує перетворитися на пожежу»: Білий дім щодо обстрілів між Ізраїлем і «Хезболлою»

Ізраїль проводить у Смузі Гази військову операцію у відповідь на напад «Хамасу» 7 жовтня 2023 року на південь Ізраїлю. Під час атаки джигадистів загинули близько 1200 людей, понад 200 ізраїльтян й іноземців були взяті в заручники і вивезені до Гази. Частина з них загинули. Понад 100 людей досі залишаються захопленими.

За даними підконтрольного «Хамасу» міністерства оборони здоровʼя, внаслідок обстрілів з боку Армії оборони Ізраїлю загинули десятки тисяч палестинців – переважно жінок і дітей. Незалежного підтвердження цих даних немає.

Іран є головним союзником «Хезболли», а ліванське бойове угруповання є ключовим членом так званої осі опору Ірану, мережі бойових груп, які допомагають йому протистояти Ізраїлю і Сполученим Штатам.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Ліван: зросло число загиблих унаслідок повторної хвилі дистанційних вибухів