В ISW прокоментували повернення російського генерала Теплінського до командування в Україні

Найманець ПВК «Вагнер» охороняє територію біля пошкодженої будівлі в Бахмуті, 10 квітня 2023 року

Російське військове командування все більше перекладає відповідальність за наступальні дії в Україні на Повітряно-десантні війська (ВДВ) РФ, пише американський Інститут вивчення війни (ISW), згадуючи повідомлення розвідки Великої Британії про ймовірне повернення командувача ВДВ генерал-полковника Михайла Теплінського до «важливої», але невизначеної ролі в Україні.

«Очевидне підтвердження Міністерством оборони Великої Британії повторного призначення Теплінського на вищу командну посаду підтверджує оцінки ISW і додатково свідчить про те, що російське військове командування, ймовірно, прагне зробити більший акцент на ролі елементів ВДВ у російських наступальних операціях. Підрозділи ВДВ активно діють на критичних ділянках фронту в Луганській області та поблизу Бахмута і нещодавно отримали термобаричні артилерійські системи ТОС-1А, що ще більше свідчить про те, що російське військове командування може прагнути підняти ВДВ на більшу оперативну популярність», – йдеться в повідомленні.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Битва за Бахмут. Хроніка оборони міста-фортеці (оновлюється)

Аналітики також зауважили, що новини про перепризначення Теплінського свідчать про те, що Міноборони Росії прагне тісніше співпрацювати з ПВК «Вагнер», щоб завершити захоплення Бахмута на Донеччині, незважаючи на очевидну напругу між очільником найманців Євгеном Пригожиним і керівництвом російського Міністерства оборони.

«За останні кілька тижнів російське військове командування, схоже, тісніше співпрацювало з «Вагнером», ймовірно, намагаючись прискорити захоплення Бахмута. 11 квітня Міноборони Росії і Пригожин публічно визнали, що підрозділи ВДВ діють у районі Бахмута й утримують фланги «Вагнера» на північ і південь від міста, тоді як «Вагнер» веде основну атаку в самому місті. Нещодавно ISW зафіксувала, що в районі Бахмута діють підрозділи 106-ої дивізії ВДВ. Останніми днями Пригожин також зменшив свої відверті риторичні нападки на адресу Міноборони», – йдеться у звіті.

Крім того, російські військові блогери повідомили, що найманці ПВК «Вагнер» використовують танки Т-90 у Бахмуті, що свідчить про те, що російське керівництво виділило «Вагнеру» більш сучасні засоби для захоплення міста, кажуть аналітики.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Нова загроза. Під Кремінною розгорнулись важкі бої – Росія готує прорив?

«Таким чином, повторне призначення Теплінського є, ймовірно, також спробою російського Міноборони краще поставитися до співпраці з ПВК «Вагнер» для завершення завдання зі взяття Бахмута», – заявили в ISW.

При цьому аналітики наголошують, що Теплінському навряд чи вдасться відновити попередній статус ВДВ Росії як елітної сили через масові втрати.

«Підрозділи ВДВ зазнали надзвичайно великих втрат на ранніх етапах війни у 2022 році, і відомий військовий блогер заявив на російському державному телебаченні 31 січня, що сили ВДВ втратили від 40 до 50 відсотків свого особового складу з початку повномасштабної війни до вересня 2022 року… Масштабні втрати раніше елітних підрозділів, які зараз доукомплектовуються погано навченим мобілізованим персоналом, ймовірно, матимуть довгостроковий вплив на боєздатність цих підрозділів, а заміна єдиного командира навряд чи зможе вирішити таку всеосяжну шкоду», – йдеться в звіті.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Вагнерівці» та ПДВ РФ «поладнали»: чи зможуть «дотиснути» Бахмут?

Напередодні розвідка Великої Британії повідомила, що російський генерал-полковник Михайло Теплінський, який командує Повітряно-десантними військами Росії, схоже, повернув собі вагому роль у війні в Україні після втрати її в січні цього року.

На початку квітня американський Інститут дослідження війни звертав увагу на те, що російські військові блогери обговорюють можливі зміни в російському військовому командуванні. Зокрема російські «військові блогери» писали, що російське Міністерство оборони викликало з відпустки командувача повітряно-десантних військ Росії генерал-полковника Михайла Теплінського 30 березня.

За повідомленнями, Міноборони РФ замінило Теплінського в січні на генерал-лейтенанта Олега Макаревича в січні, хоча офіційно ця заміна не була підтверджена.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Війна РФ проти України: розвідка Британії пояснила, що може означати повернення російського генерала Теплінського