В ISW проаналізували наступ РФ на Селидове

Зруйновані вулиці в місті Селидове, Донецька область, 9 жовтня 2024 року

Російські війська останніми днями досягли «значних тактичних успіхів» у Селидовому на Донеччині та його околицях, заявляє у своєму звіті американський Інститут вивчення війни (ISW).

«Але очевидна зосередженість російського військового командування на Селидовому відбулася за рахунок здатності російських військ підтримувати значущий наступ безпосередньо на Покровськ – визначену Росією ціль на цій ділянці фронту», – йдеться в повідомленні.

Аналітики зазначають, що просування військ Росії в Селидове, а також їхні територіальні здобутки на південь і північ від міста можуть незабаром змусити українські сили відступити з цього району.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Останній бастіон» перед Покровськом. Армія РФ прорвалась в Селидове

«Проте українські війська, схоже, надійно обороняють Селидове і значною мірою затримали просування росіян після того, як російські війська вперше почали наступ на цей населений пункт приблизно в серпні 2024 року. Селидове не є оперативним об’єктом Росії на цій ділянці фронту, і рішення України захищати населений пункт, ймовірно, спричинило розміщення відносно великого контингенту російських військ на південному фланзі Покровська, що є головною й оперативно значущою ціллю Росії в цьому районі», – йдеться у звіті.

В ISW заявляють, що «Росія цілком може взяти Селидове найближчими днями», але захоплення цього населеного пункту за своєю суттю не означає захоплення Покровська. «І, насправді, захоплення Селидового, ймовірно, виснажить російські сили, що зменшить їхню боєздатність, якщо вони отримають наказ повернути на Покровськ», – кажуть аналітики.

«Українська оборона Покровська і підступів до нього (а саме залізниці й шосе М-30) уже зупинила російське просування до міста, і виснаження російських сил у цьому районі, ймовірно, ще більше сповільнить це просування, завдаючи шкоди перспективам російського наступу в найближчі тижні», – йдеться у звіті.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Селидове у «кишені», армія РФ підходить до Курахового, КНДР вступила у війну?

У ніч проти 23 жовтня проєкт DeepState повідомив про низку нових поступів російської армії на Донбасі, зокрема біля Селидового. Невелике просування на схід від міста, судячи з карти проєкту, дозволило агресору пробитися за міську межу Селидового. У мережі вже з’явилося відео, де російський солдат спілкується з місцевими жителями.

Повідомлення про прорив за міську межу Селидового у Генштабі ЗСУ не коментували.

Селидове розглядається військовими експертами як «останній бастіон» Сил оборони перед Покровськом. У разі його взяття армія Росії убезпечить свої фланги від контратак ЗСУ і зможе розпочати штурм міста, пише проєкт Радіо Свобода Донбас.Реалії.

На початку жовтня аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) припускали, що російські війська не мають достатньої живої сили і матеріальних засобів, щоб продовжувати інтенсивні наступальні дії нескінченно довго, і нинішня російська наступальна операція на сході України, ймовірно, досягне кульмінації «в найближчі місяці, якщо не тижні».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час