Кремль відроджує тактику радянських часів – ISW про російський список країн, які «нав’язують чужі цінності»

20 вересня документ зі списком 47 країн, у яких, як вважає російська влада, жителям «нав’язують деструктивні установки», підписав прем’єр-міністр Росії Михайло Мішустін

Внесення в Росії 47 країн до списку таких, що «нав’язують деструктивні установки, які суперечать російським духовно-моральним цінностям», підкреслює, що Кремль відроджує тактику і мислення радянських часів, які визначають чіткий ідеологічний поділ у світі, заявляють в американському Інституті вивчення війни (ISW).

«Цей крок відображає модель, за якою російські офіційні особи звинувачують Захід і США у створенні ідеологічних розколів, нібито спрямованих на ізоляцію Росії, водночас беручи участь у такій поведінці в стилі Холодної війни, заохочуючи глобальні ідеологічні табори і розмежування», – йдеться в повідомленні.

Аналітики також зазначили, що Росія нещодавно активізувала зусилля зі створення євразійських форумів безпеки і механізмів, таких як запропонована РФ «архітектура євразійської безпеки», «спрямованих на виключення Заходу і посилення розбіжностей на основі цих нібито ідеологічних ліній».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Безпілотники інформаційної війни». Сучасна тактика РФ у поширенні фейкових новин (розслідування)

«ISW також спостерігає, що Кремль нещодавно активізував спроби систематизувати державну ідеологію, засновану на розпливчастих російських «традиційних цінностях», в обхід російської конституції, яка забороняє такі спроби», – кажуть в ISW.

Російський уряд розробив список країн, у яких, як вважає російська влада, жителям «нав’язують деструктивні установки, що суперечать російським духовно-моральним цінностям». 20 вересня документ підписав прем’єр-міністр Росії Михайло Мішустін. У списку – 47 держав, практично всі вони раніше були зараховані в Росії до так званих недружніх.

У списку – США й Канада, всі країни Євросоюзу і багато європейських країн – не членів ЄС, включаючи Велику Британію, Швейцарію і Норвегію; Японія і Південна Корея, Австралія і Нова Зеландія, Мікронезія та Багамські острови, а також Україна. Також у списку згадано Тайвань як частину Китаю, хоча КНР загалом до списку не входить. До нього не входять також Словаччина, Угорщина, Туреччина, Молдова і Грузія.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Русский мир» запрошує до себе молодих молдован. До чого тут Україна?

Список підготували за дорученням президента Росії Володимира Путіна. 19 серпня він підписав указ «Про надання гуманітарної підтримки особам, які поділяють традиційні російські духовно-моральні цінності». Згідно з цим указом, жителі країн, де нібито нав’язуються «деструктивні неоліберальні ідеологічні установки», які бажають переїхати до Росії, зможуть у полегшеному порядку отримати дозволи на проживання. Вони будуть звільнені від вимоги доводити володіння російською мовою і знання історії і законів Росії.

Також таких іноземців прийматимуть поза встановленими урядом квотами. В указі Путіна не уточнюється, як саме охочі повинні будуть доводити прихильність до традиційних цінностей і незгоду з ліберальною політикою.

Термін «недружні держави» у Росії з’явився у 2021 році. Тоді до них були зараховані США і Чехія. Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну в лютому 2022 року список почав швидко поповнюватися. Зараз у ньому – 49 держав, у тому числі всі країни – члени G7 і всі 27 країн Євросоюзу. Єдина країна НАТО, яка не входить до списку «недружніх», – Туреччина.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час