Кремль не зацікавлений у добросовісних переговорах і намагається маніпулювати Заходом – ISW про заяви Путіна

В ISW проаналізували заяву російського президента Володимира Путіна, який 14 червня висунув умови, за яких Москва нібито припинить вогонь і буде готова розпочати мирні переговори з Україною

Кремль не зацікавлений у добросовісних переговорах з Україною і лише вдає свою зацікавленість у переговорах, щоб переконати Захід завчасно піти на поступки, які порушують суверенітет України, заявив у своєму звіті американський Інститут вивчення війни. В ISW проаналізували заяву російського президента Володимира Путіна, який 14 червня висунув умови, за яких Москва нібито припинить вогонь і буде готова розпочати мирні переговори з Україною.

«Вимоги Путіна продовжують відображати його давно висунуті ультиматуми, які базуються на припущеннях, що заперечують існування незалежної й суверенної України і мають на меті спокусити Захід завчасно піти на компроміс щодо суверенітету і територіальної цілісності України», – йдеться у звіті.

Аналітики зауважили, що Кремль часто активізує свої інформаційні операції, зокрема заяви про переговори, перед значними політичними дебатами на Заході, щоб вплинути на ухвалення відповідних рішень.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Зеленський відреагував на заяву Путіна, заявивши про «відродження нацизму»

«Промова Путіна від 14 червня спрямована на те, щоб ввести в оману міжнародне співтовариство і підірвати іноземну участь у майбутньому мирному саміті… Цілеспрямоване посилення кремлівської риторики є частиною кампанії Росії, яка має на меті підштовхнути Захід до самостримування і прийняття політики, яка відповідає інтересам Росії», – заявили в ISW.

«Заяви Путіна від 14 червня є останніми спробами Кремля маніпулювати Заходом, і Путін, ймовірно, підлаштував свою промову до кількох ключових подій і дискусій на Заході. Путін, ймовірно, прагне послабити єдність Заходу з підтримки України напередодні саміту миру 15-16 червня і після зустрічей «Групи семи» (G7) і Контактної групи з оборони України 13 червня», – додали аналітики.

Крім того, за їхніми словами, Путін своїми заявами також може намагатися вплинути на політичні дискусії Заходу щодо конфіскації російських активів, розміщення західних інструкторів в Україні чи дозволу Україні використовувати надану Заходом зброю для ударів по російських військових об’єктах або намагатися запобігти подальшим західним санкціям проти Росії.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Столтенберґ про заяву Путіна: «не Україна повинна виводити війська, а Росія»

14 червня, за день до початку в Швейцарії українського саміту миру російський президент Володимир Путін заявив, що Москва припинить вогонь і буде готова розпочати мирні переговори, коли Україна повністю виведе війська з Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей і заявить про відмову вступити до НАТО. Також, за його словами, Захід має скасувати санкції проти Москви.

У МЗС України заявили, що «всі озвучені Путіним ультиматуми вже багато разів лунали з Москви і спрямовані на те, щоби ввести в оману міжнародну спільноту». Українські дипломати зауважили, що показовим є час проголошення заяви Путіна, адже, «закидаючи такі сигнали в інформаційний простір напередодні Саміту миру в Швейцарії, Путін переслідує тільки одну мету: завадити участі лідерів і країн в цьому саміті».

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ відреагував на заяву Путіна, зазначивши, що «це не мирна пропозиція, а пропозиція більшої агресії». «Не Україна повинна виводити війська з української території. Це Росія повинна вивести свої війська з окупованої української землі», – наголосив він.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Український саміт миру стартує 15 червня в Швейцарії