В ISW пояснили, навіщо Путін виступив на колегії ФСБ відразу після виборів у РФ

«Звернення Путіна до ФСБ, ймовірно, мало на меті нагадати виборцям, що його режим має підтримку великого апарату безпеки»

Президент Росії Володимир Путін після своєї перемоги на президентських виборах у РФ представив Федеральну службу безпеки як основного гаранта безпеки й суверенітету Росії, ймовірно, сигналізуючи про те, що російські спецслужби і силовики з політичним впливом далі будуть його основною підтримкою під час п’ятого президентського терміну, заявив у своєму новому звіті американський Інститут вивчення війни (ISW).

«Путін виступив зі своїм першим великим зверненням після своєї промови про перемогу на виборах 18 березня на засіданні колегії ФСБ 19 березня і похвалив офіцерів ФСБ за забезпечення безпеки і суверенітету Росії… Звернення Путіна до ФСБ, ймовірно, мало на меті нагадати виборцям, що його режим має підтримку великого апарату безпеки, який Кремль намагався розширити з початку повномасштабного вторгнення в Україну, особливо після невдалого заколоту в червні 2023 року «ПВК Вагнер», – йдеться в повідомленні.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Рада готує звернення до країн світу про невизнання Путіна легітимним президентом Росії – Мережко

Аналітики зауважили, що один із найбільших викликів стабільності правління Путіна походив від «силовика», загиблого засновника «Вагнера» Євгена Пригожина, і Путін, ймовірно, прагне послати сигнал про те, що російські силовики твердо об’єднані у підтримці його п’ятого президентського терміну і його воєнних зусиль в Україні.

«Путін, сам колишній офіцер КДБ, можливо, показує ФСБ як організацію, яка зараз має його прихильність, хоча він традиційно нацьковував російські служби безпеки і силовиків один проти одного, щоб вони конкурували за його підтримку і щоб не дати будь-якій окремій структурі накопичити занадто багато влади», – йдеться у звіті.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Навальна закликала світ не визнавати Путіна легітимним лідером

Російський лідер Володимир Путін 19 березня виступив на засіданні колегії ФСБ, присвятивши значну частину монологу війні в Україні. Зокрема, Путін удруге за три дні виступив із погрозами на адресу росіян, які воюють на боці України, назвавши їх «зрадниками».

«Я прошу, тому що це завжди було в нашій історії, не забувати, хто вони такі, виявляти їх поіменно... Ми каратимемо їх без терміну давності, хоч де б вони перебували», – сказав Путін.

У грудні 2022 року Путін вже звертався до співробітників органів державної безпеки з проханням «жорстко зупиняти» дії закордонних спецслужб та «оперативно виявляти зрадників, шпигунів та диверсантів», зазначає телеканал «Настоящее время». Після цього в Росії різко зросла кількість кримінальних справ про державну зраду і шпигунство.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Війна і п'ятий термін Путіна: чого очікувати від Росії після чергового переобрання очільника Кремля
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час