ISW: наступ сил РФ досягне кульмінації «в найближчі місяці, якщо не тижні»

2 жовтня оперативно-стратегічне угруповання військ «Хортиця» повідомило про виведення підрозділів із Вугледару на Донеччині

Російські війська не мають достатньої живої сили і матеріальних засобів, щоб продовжувати інтенсивні наступальні дії нескінченно довго, і нинішня російська наступальна операція на сході України, ймовірно, досягне кульмінації «в найближчі місяці, якщо не тижні», пише у своєму звіті американський Інститут вивчення війни (ISW).

При цьому аналітики зауважують, що сили РФ, тим не менш, можуть продовжувати проводити наступальні операції зі значно нижчими темпами по всій території України в надії на те, що тиск не дозволить українським військовим накопичити живу силу й ресурси.

«Російське військове командування готувало поточну російську наступальну операцію на кілька місяців наперед і накопичило оперативні резерви й ресурси для операції, які останні місяці виснажливих боїв, ймовірно, сильно зменшилися… Подальше сильне виснаження росіян у Донецькій області й передислокація у Курську область РФ послаблять здатність Росії підтримувати наступальні операції на північному сході й сході України, хоча російські війська, швидше за все, продовжуватимуть зменшувати наступальну активність на менш пріоритетних ділянках фронту, а не на всій лінії фронту», – йдеться в повідомленні.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Все чорне від трупів» російських солдатів: реакції західних аналітиків на захоплення Вугледара

Аналітики зауважили, що російські війська нещодавно досягли значних тактичних успіхів, але не продемонстрували спроможності захопити важливі з оперативної точки зору об’єкти. ISW розрізняє тактичні переваги, які мають значення на тактичному рівні, й оперативні переваги, які впливають на великі сектори всієї лінії фронту.

«Російські війська захопили Вугледар на заході Донецької області станом на 1 жовтня, і це селище, ймовірно, забезпечить російським військам покращену тактичну позицію для продовження оперативних зусиль, спрямованих на просування до траси H-15 (місто Донецьк – місто Запоріжжя). Захоплення Вугледара Росією саме по собі радикально не змінить оперативну ситуацію на заході Донецької області, і російським військам, ймовірно, буде важко досягти своїх оперативних цілей у цьому районі під час наступальної операції, що триває на заході Донецької області», – йдеться у звіті.

В ISW зауважили, що російські наступальні операції, які переслідують важливі в оперативному плані цілі, як-от зусилля Росії захопити Часів Яр чи відтіснити українські сили з лівого (східного) берега річки Оскіл, або зупинилися, або мають лише дуже поступові досягнення протягом тривалого часу.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Це війна. Без втрат не може бути, але ми їх мінімізували». Деталі виходу ЗСУ з Вугледару з перших вуст

«Російські війська продовжують віддавати перевагу своєму наступальному пориву на Покровськ, і оперативне значення захоплення міста, ймовірно, частково залежатиме від здатності російських військових використати місто під час ширшого оперативного маневру в Донецькій області», – заявили аналітики.

2 жовтня оперативно-стратегічне угруповання військ «Хортиця» повідомило про виведення підрозділів із Вугледару на Донеччині для «збереження особового складу і бойової техніки, зайняття положення для ведення подальших дій».

Окупація Вугледару навряд кардинально змінить хід наступальних операцій на заході Донеччини, вважають у американському Інституті вивчення війни (ISW). Проте експерти говорять тепер про загрозу і для найближчого містечка Курахове, і для оборони Покровська.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час