ISW: Моді прибув на саміт БРІКС для повернення індійців з війни, Путін – для пом’якшення впливу санкцій

Російський лідер Володимир Путін (п) вітає прем'єр-міністра Індії Нарендру Моді в Казані, 22 жовтня 2024 року

Індія вже повернула 85 своїх громадян із російської війни проти України, а прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді під час саміту БРІКС у Казані вестиме переговори з російською владою про повернення ще 20 громадян. Про це, як вказують аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW), 22 жовтня заявив міністр закордонних справ Індії Вікрам Місрі.

Натомість російський лідер Володимир Путін ставить перед собою інші завдання, вважають експерти.

«Росія, ймовірно, використає саміт БРІКС як можливість продемонструвати свої зусилля щодо зміцнення глобальних зв’язків із незахідними державами та, можливо, встановити угоди та торговельні механізми, за допомогою яких вона зможе підтримувати свої військові зусилля в Україні шляхом пом’якшення впливу західних санкцій».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Путін зустрівся із Сі Цзіньпіном на саміті БРІКС. Говорили про Україну

36 світових лідерів різного прибули до столиці російського регіону Татарстан Казані на 16-й щорічний саміт БРІКС, який триватиме до 24 жовтня. Серед учасників – як лідери важливих світових держав, Китаю та Індії, Сі Цзіньпін і Нарендра Моді, так і представники набагато нижчого рівня – міністр торгівлі та промисловості «Талібану» Нуруддін Азізі, віцепрем’єр Сербії Александар Вулін.

22 жовтня до Казані також прибув генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш, який у червні не приїхав на організований Україною та Швейцарією Саміт миру (із окремим коментарем з цього приводу виступило Міністерство закордонних справ України).

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Генсек ООН прибув до Росії на саміт БРІКС, де зустрінеться з Путіним – медіа