Верховного лідера Ірану перевели у безпечне місце після повідомлень про загибель лідера «Хезболли» – Reuters

Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї (справа) вітає лідера «Хезболли» Хасана Насраллу (ліворуч) у своєму офісі в Тегерані, 4 липня 2000 року

Верховного лідера Ірану аятолу Алі Хаменеї перевели в безпечне місце всередині країни з посиленими заходами охорони, повідомило агентство Reuters із посиланням на двох регіональних чиновників, проінформованих Тегераном.

Джерела повідомили, що Іран перебуває в постійному контакті з ліванським проіранським угрупованням «Хезболла», визнаним терористичною організацією в США, й іншими регіональними групами, щоб визначити наступні кроки після того, як Ізраїль оголосив про вбивство лідера «Хезболли» Хасана Насралли під час удару по південному Бейруту 27 вересня.

Як заявив 28 вересня арабомовний речник армії Ізраїлю Авічай Адрі, крім Насралли, були вбиті Алі Карчі, командувач південним фронтом «Хезболли» і низка інших командирів угруповання.

«Повідомлення чітке: ми дістанемо кожного, хто загрожує громадянам Ізраїлю на півночі, півдні й на більш віддалених фронтах», — йдеться в заяві.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Хаос і смерті: Як ліванці борються за життя під авіаударами Ізраїля?

Ізраїльські сили оборони також опублікували повідомлення на X, у якому йдеться: «Хасан Насралла більше не зможе тероризувати світ».

«Хезболла» смерть Насралли поки не підтверджувала. Але 28 вересня джерело, близьке до «Хезболли», повідомило агентству AFP, що зв’язок з Насраллою був втрачений минулого вечора.

Насралла керував угрупованням, яке також є політичною партією і контролює більшу частину районів із шиїтським населенням на півдні Лівану, протягом 32 років.

Збройні сили Ізраїлю вранці 28 вересня завдали нових ударів по, як вони стверджували, цілях «Хезболли» в південному Бейруті й у Долині Бекаа на сході Лівану, через день після серії масованих бомбардувань передмістя Бейрута, ціллю яких були Насралла й інші високопоставлені особи.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Не лише Україна. В яких ще війнах і конфліктах задіяний Іран?

У Пентагоні заявили, що Ізраїль не попереджав США про проведення цієї операції.

Очолювана Насраллою «Хезболла», яку США визнали терористичною організацією, тоді як ЄС визнав такою лише її воєнізоване крило, але не політичну партію, встановила тісні зв’язки з іншими підтримуваними Іраном збройними угрупованнями, допомагаючи тренувати і озброювати їхніх бойовиків.

27 вересня прем’єр-міністр Беньямін Нетаньягу попередив в ООН, що дії Ізраїлю проти підтримуваної Іраном «Хезболли» не припиняться.

Промова Нетаньягу прозвучала на тлі дипломатичних зусиль США, Франції й інших західних союзників, які закликали до 21-денного припинення вогню після того, як цього тижня загострилися бойові дії на лівансько-ізраїльському кордоні, де Ізраїль бомбардує, як він стверджує, об’єкти підтримуваної Іраном «Хезболли».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Ізраїльська армія оголосила про загибель лідера «Хезболли» під час удару по Бейруту