Іран може передумати масовано атакувати Ізраїль. «Хезболла» готується до удару – медіа

Минулого тижня Вашингтон отримав свідчення того, що Іран потенційно може спробувати здійснити напад на Ізраїль на вихідних у відповідь за вбивство політичного лідера «Хамасу» Ісмаїла Ханії в Тегерані

Іран може переглянути своє рішення масовано атакувати Ізраїль. Останніми днями у США працювали через дипломатичні канали, залучаючи своїх близькосхідних союзників, щоб переконати Іран переглянути рішення атакувати Ізраїль, пише Politico 8 серпня з посиланням на американських посадовців.

За словами джерел, у США попередили Іран, що масований удар лише розпалить напруженість і може призвести до прямої конфронтації між двома країнами.

Адміністрація президента також закликала Іран переглянути свою реакцію на вибух, в результаті якого загинув лідер «Хамасу» Ісмаїл Ханія, оскільки його смерть, схоже, стала наслідком вибуху дистанційно керованої бомби в ході таємної операції, а не в рамках масштабного нападу.

Відповідаючи на запитання журналістів у середу, чи вважають США, що Іран змінив свою думку, речник Ради національної безпеки Джон Кірбі сказав, що у США не хочуть бачити ескалації, але якщо вона відбудеться, то «готові захищати Ізраїль і захищати себе в разі потреби».

Читайте також: Ризики великої війни на Близькому Сході зростають після вбивства лідера «Хамасу»

Тим часом, CNN пише з посиланням на два джерела, знайомих з розвідданими, що «Хезболла» може завдати удару по Ізраїлю незалежно від того, що має намір зробити Іран.

За словами одного з джерел, базована в Лівані бойова група прагне завдати удару по Ізраїлю найближчими днями.

Тегеран є головним союзником «Хезболли», а ліванське бойове угруповання є ключовим членом так званої осі опору Ірану, мережі бойових груп, які допомагають йому протистояти Ізраїлю і Сполученим Штатам.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Начальник Армії оборони Ізраїлю пообіцяв ліквідувати нового лідера «Хамасу»

Минулого тижня Вашингтон отримав свідчення того, що Іран потенційно може спробувати здійснити напад на Ізраїль на вихідних у відповідь за вбивство політичного лідера «Хамасу» Ісмаїла Ханії в Тегерані. В очікуванні цього, США відправили винищувачі і кораблі в регіон.

Експерти кажуть, що жодна сторона не хоче тотальної війни в регіоні, де після нападу бойовиків «Хамасу» на Ізраїль 7 жовтня, внаслідок якого загинули близько 1200 людей і 240 людей потрапили в заручники, триває ізраїльська військова операція в Секторі Гази.

Державний секретар США Ентоні Блінкен 5 серпня заявив про «критичний момент» для регіону і сказав, що Вашингтон «задіяний в інтенсивній дипломатії, майже цілодобово», щоб допомогти заспокоїти напруженість на тлі побоювань, що Іран готує удар проти Ізраїлю.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Лідер «Хезболли» заявив, що Іран «зобов’язаний» відповісти на вбивство Ханії