Іран заявляє, що має право покарати Ізраїль, але хоче уникнути широкої війни

Ракети, випущені з південного Лівану, перехоплює ізраїльська система протиповітряної оборони «Залізний купол» над регіоном Верхня Галілея на півночі Ізраїлю 4 серпня

Іран заявляє, що покарання Ізраїлю допоможе запобігти подальшій нестабільності на Близькому Сході, але він не хоче ескалації напруженості, яка вже досягла високого рівня після вбивства в Тегерані Ісмаїла Ханії, політичного лідера палестинського угруповання «Хамас», визнаного терористичним у ЄС і США.

Побоювання, що війна в Секторі Гази може перерости в ширший регіональний конфлікт, посилилися в той час, як Іран і його союзник, ліванська «Хезболла», яку Вашингтон також визнав терористичною організацією, пообіцяли помститися за смертоносні удари в Тегерані й Бейруті, в яких Іран звинувачує Ізраїль.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу застеріг Іран і його союзників від нападу на його країну і заявив, що Ізраїль уже перебуває у «багатофронтовій війні проти іранської осі зла».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Ризики великої війни на Близькому Сході зростають після вбивства лідера «Хамасу»

«Ми вважаємо, що Іран має право покарати агресора в рамках міжнародного права... Іран однозначно і рішуче вживе серйозних і стримувальних заходів, реалізуючи своє невід’ємне право на основі міжнародних принципів для забезпечення своєї безпеки», – заявив речник МЗС Ірану Насер Канаані у Тегерані 5 серпня, повідомляє інформаційне агентство Tasnim, пов’язане з Корпусом вартових ісламської революції.

«Іран вірить, що стабільність буде досягнута з покаранням агресора», – додав він.

Ізраїль не взяв на себе відповідальність за вбивство Ханії в іранській столиці.

Канаані сказав, що міжнародне співтовариство, і зокрема Сполучені Штати, не змогли допомогти зберегти стабільність у регіоні.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Лідер «Хамасу» Ханія був убитий за допомогою вибухового пристрою – CNN

Днем раніше міністр оборони США Ллойд Остін пообіцяв «залізну підтримку» Ізраїлю з боку Вашингтона, якщо Тегеран здійснить атаку.

За даними російських державних ЗМІ, 5 серпня секретар Ради безпеки Росії Сергій Шойгу прибув до Тегерана з робочим візитом для зустрічі з високопоставленими іранськими посадовцями, включаючи президента Масуда Пезешкіана, який склав присягу менше ниж тиждень тому.

У той час як заклики до деескалації лунають з усього світу, Тегеран закликав до проведення екстреного засідання Організації ісламських країн (OIC) через вбивство Ханії. Група, яка складається з 57 держав, включаючи всіх сусідів Ізраїлю, домовилася зустрітися 7 серпня.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: В ООН закликають запобігти діям, які можуть підштовхнути Близький Схід до «краю прірви»