Reuters: Іран збирає союзників для обговорення заходів проти Ізраїлю

Іранці на церемонії похорону вбитого політичного лідера «Хамасу» Ісмаїла Ханії в Тегерані, Іран, 1 серпня 2024 року

Високопосадовці Ірану зустрінуться з представниками проіранських озброєних угруповань Іраку, Лівану та Ємену 1 серпня, щоб обговорити можливі заходи у відповідь проти Ізраїлю після вбивства політичного лідера «Хамасу» (визнаного терористичною організацією в США і ЄС) Ісмаїла Ханії в Тегерані, повідомляє Reuters із посиланням на п’ять джерел, обізнаних про зустріч.

Раніше видання The New York Times, посилаючись на трьох іранських чиновників, повідомило, що верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї наказав підготувати прямий удар по Ізраїлю.

Приводом для удару названо загибель Ісмаїла Ханії, відповідальність за яку Тегеран покладає на Ізраїль. Ізраїльська влада і військові не коментують загибель Ханії, яка викликала побоювання розширення конфлікту на Близькому Сході.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: В ООН закликають запобігти діям, які можуть підштовхнути Близький Схід до «краю прірви»

Іранський Корпус вартових ісламської революції заявив, що розслідує напад, у результаті якого загинув 62-річний Ханія, який перебував у Тегерані для участі в церемонії інавгурації нового президента Ірану Масуда Пезешкіана 30 липня.

«Хамас» підтвердив цю новину у своєму Telegram-каналі 31 липня, заявивши, що Ханія був убитий під час «повітряного удару по його резиденції в Тегерані».

Сьогодні в Тегерані почалася церемонія похорону Ісмаїла Ханії. Молебень очолив лідер Ірану аятола Алі Хаменеї. Поховають Ханію пізніше в столиці Катару Досі, де він жив останніми роками.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Ризики великої війни на Близькому Сході зростають після вбивства лідера «Хамасу»

Іран цього року вже завдав по Ізраїлю масованого ракетного удару, заявивши, що це відповідь на загибель іранських військових радників після ізраїльського удару по Сирії.

Практично всі випущені по Ізраїлю дрони і ракети були перехоплені або збиті, загиблих не було.

Конфлікт між Ізраїлем і «Хамасом» загострився після нападу бойовиків радикального угруповання на Ізраїль 7 жовтня 2023 року. Ізраїль у відповідь розпочав дії проти «Хамасу» в підконтрольному угрупованню Секторі Гази.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Хезболла» підтвердила загибель свого командувача під час ізраїльського удару