Лідери Індії й Китаю підтвердили участь у саміті БРІКС у Росії

Захід пройде з 22 по 24 жовтня

Лідер Китаю Сі Цзіньпін і прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді підтвердили участь у саміті БРІКС у російській Казані, випливає із повідомлень міністерств закордонних справ двох країн.

Захід пройде з 22 по 24 жовтня.

Для Москви саміт має стати підтвердженням невдачі країн Заходу у досягненні міжнародної ізоляції Росії після її повномасштабного вторгнення в Україну. На жовтневому саміті очікують лідерів 24 держав, генеральні секретарі ООН, СНД і ШОС, пише російська служба Радіо Свобода.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Заявка Туреччини на вступ до БРІКС. Чому Ердоган маневрує між Росією, Заходом і Україною?

У 2024 році Росія головує у БРІКС. Міжнародний блок був створений з ініціативи Кремля в 2006 році. Його сформували Бразилія, Росія, Індія, Китай і Південна Африка. У 2024 році до групи увійшли Іран, Об’єднані Арабські Емірати, Ефіопія і Єгипет. На саміті у Казані очікують подальшого розширення БРІКС.

Попередній саміт організації у ПАР у 2023 році обійшовся без участі президента Росії Володимира Путіна. Він міг бути заарештований у країні за ордером Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

Захід могли перенести до Китаю, країна не бере участі у роботі суду. Але проти цього виступили Індія і Бразилія.

Американський Інститут вивчення війни (ISW) раніше писав, що Росія продовжує спроби вибудувати коаліцію на противагу Заходу, зокрема, розвиваючи двосторонні відносини з Іраном, Північною Кореєю і Китаєм.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Речник Токаєва: Казахстан вирішив не вступати в БРІКС у найближчому майбутньому