Спікер парламенту Грузії підписав закони, що обмежують права ЛГБТ

Напередодні президентка країни Саломе Зурабішвілі відмовилася підписувати ці законопроєкти

Голова парламенту Грузії Шалва Папуашвілі підписав 3 жовтня закони, що обмежують права ЛГБТ. Про це йдеться в його дописі на фейсбуці.

«Я добре розумію, що підписання цього закону викличе критику з боку деяких іноземних партнерів, але ми, грузини, ніколи не боялися оцінок інших, коли цього вимагала наша віра, здоровий глузд і лояльність до країни і коли ми бачили, що течії цивілізації мали неправильне русло», – зазначив спікер парламенту.

Напередодні президентка країни Саломе Зурабішвілі відмовилася підписувати ці законопроєкти.

Так званий пакет законопроєктів про сімейні цінності був внесений до парламенту владною партією «Грузинська мрія» й ухвалений у третьому, остаточному читанні 17 вересня. Пакет законодавчих змін під назвою «Про сімейні цінності й захист неповнолітніх» вносить зміни до 18 чинних законів, зокрема щодо свободи слова і вираження поглядів, а також мовлення.

Згідно із законодавством, у Грузії заборонять ЛГБТ-персонам одружуватися й усиновлювати дітей, робити операції в рамках трансгендерного переходу і змінювати гендерний маркер у документах, а також розповідати про ЛГБТ+ у школах і ЗМІ. Крім того, депутати заборонили збори квір-тематики, у тому числі популярні «Марші гідності» й фестивалі, які останніми роками зазнавали нападів гомофобів.

Глава зовнішньої політики ЄС Жозеп Боррель заявив, що ці закони «ще більше збивають країну зі шляху до ЄС».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Головний дипломат ЄС закликав Грузію скасувати закон, що обмежує права ЛГБТ