У Росії затримали 72-річного громадянина США за звинуваченням у приєднанні до ЗСУ

За даними медіа, у 2014 році Стефан Хаббард переїхав до міста Харків

Московський міський суд помістив 72-річного громадянина США під варту після того, як прокуратура звинуватила його у приєднанні до українських Збройних сил, які борються з російськими військами, що вторглися на територію України.

Державні ЗМІ повідомили 27 вересня, коли розпочався судовий процес над Стефаном Хаббардом, уродженецем Мічигану, прокурори звернулися до суду з проханням залишити його під вартою, стверджуючи, що є ризик втечі, він може «продовжити злочинну діяльність», якщо вийде на свободу.

Суддя погодився з проханням прокурорів і постановив, що Хаббард повинен залишатися в попередньому ув'язненні щонайменше до 26 березня 2025 року.

Попередні запобіжні заходи Хаббарду залишаються невідомими, оскільки не було жодних повідомлень або офіційних заяв про його арешт або про те, як він опинився в Москві.

«Нам відомо про повідомлення щодо арешту американського громадянина. Через обмеження конфіденційності ми не можемо надавати подальші коментарі», – йдеться в заяві посольства США в Москві.

За даними медіа, у 2014 році Стефан Хаббард переїхав до міста Харків, де жив з місцевою жінкою, яка згодом покинула його.

Наприкінці травня 2022 року, через три місяці після початку повномасштабної агресії Росії проти України, Telegram-канали та близькі до російського уряду ЗМІ опублікували відео з чоловіком, який назвався Стефаном Джеймсом Хаббардом і заявив, що разом із напарником переїхав до міста Ізюм Харківської області, де став свідком того, як українські збройні сили «обстрілювали Ізюм у пропагандистських цілях і для створення паніки серед місцевих жителів».

Було незрозуміло, за яких обставин і де було знято це відео, але жінка з профілем Тріша Хаббард Фокс (Trisha Hubbard Fox) у своєму дописі від 27 травня повідомила, що її брат, Стефан Джеймс Хаббард, був «викрадений в Україні майже три роки тому» і що є два відео, на яких його зв'язаного б'ють «російські чеченські солдати-повстанці».

Москву звинувачують у тому, що вона переслідує громадян США, затримуючи їх за сфабрикованими звинуваченнями, щоб потім використовувати як розмінну монету в переговорах про повернення росіян, засуджених за злочини в США та інших західних країнах.

Кілька громадян США залишаються за ґратами в Росії після обміну 1 серпня 16 осіб, яких Москва погодилася звільнити в обмін на вісьмох росіян, засуджених за злочини, що відбувають тюремні терміни в США і Європі.

Серед звільнених Росією були громадяни США – журналістка Радіо Свобода Алсу Курмашева, репортер Wall Street Journal Еван Гершкович і колишній морський піхотинець США Пол Вілан.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Розслідувач закликає Захід відкликати репортерів із Росії, щоб запобігти арештам