Доступність посилання

ТОП новини

Розслідувач закликає Захід відкликати репортерів із Росії, щоб запобігти арештам


«Зараз той час, коли інформацію з Росії не можна передати чесно», – сказав колишній журналіст Bellingcat
«Зараз той час, коли інформацію з Росії не можна передати чесно», – сказав колишній журналіст Bellingcat

Болгарський журналіст-розслідувач Христо Грозєв закликав західні новинні організації відкликати всіх кореспондентів, які працюють у Росії, через ризик їхнього арешту для використання Кремлем у майбутніх обмінах ув’язненими.

«Зараз той час, коли інформацію з Росії не можна передати чесно», – сказав колишній журналіст Bellingcat в інтерв’ю болгарському громадському мовнику BNT. Тому додаткова цінність присутності кореспондента в Росії – «дуже мала порівняно з ризиком арешту журналістів і перетворення їх просто на актив у фонді обміну в майбутньому», сказав Грозєв.

1 серпня відбувся великий обмін ув’язненими, в якому брали участь Росія, Білорусь, США, Німеччина, Норвегія, Польща і Словенія. У рамках процедури 16 осіб, які утримувалися в колоніях у Росії й Білорусі, обміняли на вісьмох громадян Росії із західних в’язниць. Серед виданих Росією були кореспондент The Wall Street Journal Еван Гершкович і журналістка Радіо Свобода Алсу Курмашева, громадяни США.

За словами Грозєва, арешт іноземців у Росії планується. Такого ж висновку дійшли журналісти The Wall Street Journal. Вони опублікували розслідування, яке фактично доводить, що арешт Гершковича був спланованою операцією, а не результатом нібито якихось даних контррозвідки про збирання ним секретної інформації.

Еван Гершкович був затриманий у Росії у березні 2023 року під час журналістської поїздки до Єкатеринбурга. У липні його засудили до 16 років позбавлення волі за звинуваченнями у шпигунстві.

Алсу Курмашеву заарештували в Казані в жовтні 2023 року і спочатку звинуватили в тому, що вона не зареєструвалася як «іноземний агент». Згодом її звинуватили у поширенні так званих фейків про російських військових і засудили до шести з половиною років позбавлення волі.

Христо Грозєв брав участь у попередніх переговорах щодо обміну ув’язненими між Росією і країнами Заходу. Про це він говорив в інтерв’ю.

Грозєв зазначив, що список людей, яких розглядали для обміну, змінювався за роки переговорів.

«Початковий список склали на початку 2022 року. Звичайно, серед російських опозиціонерів, яких потрібно було звільнити, головною фігурою був Олексій Навальний. З іншого боку центральною фігурою був особистий убивця Путіна Вадим Красіков», – розповів Грозєв.

Красіков – співробітник ФСБ Росії, який відбував довічний термін у Німеччині за вбивство в Берліні колишнього чеченського польового командира Зелімхана Хангошвілі.

Після загибелі Олексія Навального у російській колонії Берлін, за словами Грозєва, відмовився від симетричного обміну і вимагав за звільнення Красікова звільнити практично всіх відомих російських опозиціонерів, які виступали проти війни Росії в Україні.

Раніше в інтерв’ю Російській службі Бі-Бі-Сі Грозєв припустив, що будуть нові обміни ув’язненими між Росією і країнами Заходу. На його думку, кандидати для них є і там, і там.

Форум

XS
SM
MD
LG