WSJ: у проханні про помилування Гершкович попросив Путіна дати інтервʼю

Американський журналіст Еван Гершкович, якого звільнили з-під варти в Росії, махає рукою після посадки літака у США, 1 серпня 2024 року

Журналіст Wall Street Journal Еван Гершкович, якого звільнили напередодні в рамках обміну, попросив у листі про помилування лідера Росії Володимира Путіна про інтерв’ю. Про це йдеться у матеріалі WSJ щодо деталей обміну.

Зазначено, що від Гершковича вимагали написати офіційне прохання про помилування на імʼя президента.

«У роздруківці прохання було велике порожнє місце, яке ув’язнений міг заповнити за бажанням, або просто залишити порожнім. Офіційною російською мовою, яку він відточив за 16 місяців увʼязнення, кореспондент журналу заповнив цей рядок. В останньому рядку він зробив власну пропозицію: Чи погодиться Путін після звільнення дати інтервʼю?», – вказано у статті.

Невідомо, чи відповів Кремль на запитання журналіста, а також чи потрапив цей лист безпосередньо до Путіна.

Масштабний обмін в’язнями з Росією відбувся 1 серпня. Джо Байден угоду про обмін назвав «подвигом дипломатії». Він зазначив, що переговорники домовилися про звільнення 16 осіб із Росії, включаючи п’ятьох німців і сімох громадян Росії, які були «політичними в’язнями у своїй країні».

Обійми та емоції возз'єднання з родинами після обміну ув'язнених між Росією та США (фотогалерея)

Росія, окрім громадян США Алсу Курмашевої, Евана Гершковича та Пола Вілана, звільнила й передала на Захід політиків Іллю Яшина та Володимира Кара-Мурзу, правозахисника Олега Орлова, політичних активістів, соратників загиблого за ґратами російського опозиціонера Олексія Навального – Лілію Чанишеву, Ксенію Фадєєву, Вадима Останіна та інших людей.

Водночас до Москви прибув Вадим Красіков. Також РФ передали кілька росіян, визнаних винними в шпигунстві (приміром, подружжя Дульцевих), Максим Марченко (його засудили у США до трьох років позбавлення волі за участь у закупівлі OLED-мікродисплеїв подвійного призначення для кінцевих користувачів у Росії), Владислав Клюшин (засуджений у США до дев’яти років позбавлення волі – його визнали винним у злочинній змові, шахрайстві із застосуванням електронних засобів та шахрайстві з цінними паперами) та інші.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Масштабний обмін ув’язнених між Заходом та Росією: кого обміняли?