«Масоване вогневе ураження». У Генштабі розповіли, як діятимуть у разі повторного наступу з Білорусі

Українські військові артилерійського підрозділу ведуть вогонь по російських позиціях під Бахмутом на Донеччині, 8 листопада 2022 року

У Генеральному штабі Збройних сил України заявили, що вдадуться до активної оборони в разі можливого повторного наступу російських сил із території Білорусі.

«Активна оборона. Так будуть діяти наші воїни на випадок, якщо ворог надумає повторити наступ з території республіки Білорусь. Із моменту перетину державного кордону з Україною почнеться масоване вогневе ураження окупантів. Кожна дорога і стежина, ліси та пагорби стануть для ворога пасткою або неприємним сюрпризом. Його втрати будуть величезними», – наголосили у Генштабі вранці 10 листопада.

Читайте також: У Білорусі знайшли телефон російського офіцера, а в ньому – докази підготовки до вторгнення в Україну

Там додали, що для оборони й відсічі збройної агресії українські військові задіють всі можливі інженерні загородження, мінування місцевості й використання фугасів. «Активно діятимуть підрозділи спеціального призначення, Сухопутних військ, Повітряних сил та Ракетних військ і артилерії», – йдеться в повідомленні.

Раніше у Генштабі ЗСУ повідомили, що протягом жовтня Росія перекинула до Білорусі залізницею військову техніку, майно і солдатів, вказавши, що таким чином РФ продовжує використовувати Білорусь для завдання ударів по території України.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Мобілізований, контрактник, строковик. Які можливості кожного зі статусів у ЗСУ

Олександр Лукашенко, фактичний лідер Білорусі, раніше заявив, що біля українського кордону буде розгорнуте регіональне угруповання військ. При цьому він послався на «загрози» з боку України та Заходу, не надавши доказів своїх слів.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: На супутникових знімках видно скупчення військ РФ у Білорусі: до чого готуватися?

Водночас українська розвідка стверджує, що Лукашенко не впевнений, що білоруси готові підтримати можливу участь Білорусі у війні проти України.

Наразі Білорусь не є безпосереднім учасником повномасштабної війни в Україні, але надає матеріально-технічну підтримку російському вторгненню. Зокрема, надає російським військам доступ на територію Білорусі, звідки російські сили здійснюють бойові вильоти для бомбардування українських міст, а також запускають ракети по території України.

За співучасть у війні, яку розв’язала Росія, проти Білорусі були запроваджені міжнародні санкції.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: На Київщині вдосконалюють багатоешелоновану систему оборони – голова ОВА