«Хамас» оголосив про призначення нового політичного лідера після вбивства Ханії

Ях’я Сінвар, який очолював військове крило групи, став політичним лідером «Хамасу»

Угруповання «Хамас», визнане терористичним в ЄС і США, 6 серпня оголосило про призначення своїм політичним лідером Ях’ї Сінвара, який очолював військове крило групи.

Оголошення з’явилося після того, як минулого тижня був убитий попередній політичний лідер «Хамасу» Ісмаїл Ханія під час удару по будинку, де він зупинився, в Тегерані, столиці Ірану, куди Ханія приїжджав на інавгурацію новообраного президента.

Сінвара вважають організатором нападу угруповання «Хамас» на Ізраїль 7 жовтня, в результаті якого загинули понад 1200 людей, і яке спровокувало вторгнення Ізраїлю і війну в Секторі Гази.

Іран звинувачує Ізраїль у смерті Ханії й пообіцяв помститися, тим часом ліванський союзник Ірану «Хезболла» також пообіцяв помсту Ізраїлю за вбивство Ханії і свого військового командира Фуада Шукра під час ізраїльського удару в Бейруті.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Лідер «Хезболли» заявив, що Іран «зобов’язаний» відповісти на вбивство Ханії

Ізраїль офіційно не визнавав причетності до загибелі Ханії. Тим часом, у регіоні зростають побоювання ширшого конфлікту.

Міністр закордонних справ Ізраїлю Ісраель Кац, реагуючи на призначення Сінвара, написав у соцмережі X, що це є «ще однією вагомою причиною для його швидкої ліквідації і стертя цієї мерзенної організації з лиця землі».

Раніше сьогодні Сайєд Хассан Насралла, лідер підтримуваного Іраном ліванського угруповання «Хезболла», яке Сполучені Штати визнали терористичною організацією, заявив, що нещодавні дії Ізраїлю не обійдуться без «сильної й ефективної» відповіді, і наголосив, що Тегеран «зобов’язаний відповісти».

Експерти кажуть, що жодна сторона не хоче тотальної війни в регіоні, де після нападу бойовиків «Хамасу» на Ізраїль 7 жовтня, внаслідок якого загинули близько 1200 людей і 240 людей потрапили в заручники, триває ізраїльська військова операція в Секторі Гази.

Державний секретар США Ентоні Блінкен 5 серпня заявив про «критичний момент» для регіону і сказав, що Вашингтон «задіяний в інтенсивній дипломатії, майже цілодобово», щоб допомогти заспокоїти напруженість на тлі побоювань, що Іран готує удар проти Ізраїлю.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Ризики великої війни на Близькому Сході зростають після вбивства лідера «Хамасу»