У Києві відбулася панахида за Георгієм Гонгадзе та загиблими журналістами

Панахида в пам’ять про Георгія Гонгадзе та всіх загиблих українських журналістів, Київ, 15 вересня 2021 року

У Києві 15 вересня на території церкви Святого Миколи Набережного відбулася панахида в пам’ять про Георгія Гонгадзе та всіх загиблих українських журналістів.

У ці вересневі дні в Україні відзначають День пам’яті загиблих українських журналістів, встановлений у 2007 році за ініціативою Національної спілки журналістів України. Його мета – вшанувати пам’ять усіх журналістів, які загинули під час виконання своїх професійних обов’язків.

За життя Георгій Гонгадзе був парафіянином церкви Святого Миколи Набережного, часто відвідував богослужіння і хрестив у цій церкві двох своїх дочок.

Поминальну панахиду за загиблими журналістами відправив настоятель храму Святого Миколи Набережного (ПЦУ) протоієрей Стефан Яремчук.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Справа Гонгадзе: Верховний Суд затвердив довічне ув’язнення для Олексія Пукача

Засновник видання «Українська правда» Георгій Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі під Таращею Київської області виявили його тіло без голови, яке, за висновками експертів, могло належати журналісту. У 2009 році в Київській області знайшли рештки черепа, які, за заявою Генеральної прокуратури, належали Гонгадзе.

15 березня 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними в убивстві Гонгадзе трьох експрацівників Департаменту зовнішнього спостереження МВС України – Валерія Костенка, Миколу Протасова й Олександра Поповича. Суд позбавив їх волі на термін від 12 до 13 років.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: США хочуть справедливості у справі про вбивство Гонгадзе і Шеремета – посольство

Крім того, у січні 2013 року суд засудив до довічного ув’язнення колишнього начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача за вбивство журналіста.

Поховали тіло вбитого журналіста 22 березня 2016 року в Києві.

Замовники вбивства досі не встановлені.