Опубліковані супутникові знімки наслідків удару по нафтовому порталу порту «Кавказ» у Росії

Порт «Кавказ», поромна переправа на російському боці Керченської протоки, 2015 рік

На супутникових знімках Planet Labs за 31 травня, які є в розпорядженні «Схем» (Радіо Свобода), видно наслідки ракетних ударів, здійснених вранці того ж дня.

Згідно із зображеннями, ушкоджень зазнала частина нафтового термінала, розташована на території порту «Кавказ» біля Керчі, що в окупованому Криму. Ступінь ураження споруди можна оцінити, порівнюючи знімки 31 травня зі світлинами, які супутник зробив днем раніше. На останніх знімках, окрім ушкоджень нафтобази, видно, що з акваторії порту прибрали великі судна.

За вантажообігом порт «Кавказ» – п’ятий у Російській Федерації та другий у Чорноморсько-Азовському басейні після Новоросійська.

За даними проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії, нафтобаза в порту «Кавказ» відіграє важливу роль у постачанні Росією палива на окуповані нею території – Крим, а також окремі райони Херсонської, Запорізької та Донецької областей. Часткове ураження нафтобази, а також виведення з ладу залізничного порома «Авангард», внаслідок ракетного удару по Керченському порту напередодні, може суттєво ускладнити логістику для російської армії в Криму та на південних фронтах.

Читайте також: Дрони СБУ уразили в Криму російську РЛС вартістю 100 млн доларів – джерела

Раніше Генштаб Збройних сил України відзвітував про ураження по нафтовому терміналу в районі порту «Кавказ», яке військовослужбовці завдали кількома ракетами українського виробництва з берегового ракетного комплексу «Нептун». У Міноборони РФ заявили, що протягом минулої ночі припинили низку спроб атак протикорабельними ракетами «Нептун» та безпілотниками літакового типу по об’єктах на території РФ.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: СБУ підозрює чиновника окупованої Ялти в незаконному продажі «Массандри»: йому загрожує до 15 років тюрми