Доступність посилання

ТОП новини

Генштаб ЗСУ заявив про ураження поромної переправи і нафтового терміналу порту «Кавказ» у РФ


За даними Генштабу, удари були завдані кількома ракетами українського виробництва з берегового ракетного комплексу «Нептун» (фото ілюстративне)
За даними Генштабу, удари були завдані кількома ракетами українського виробництва з берегового ракетного комплексу «Нептун» (фото ілюстративне)

Українські військові в ніч на 31 травня завдали удару по поромній переправі й нафтовому терміналу порту «Кавказ» у Краснодарському краї Росії, повідомив Генеральний штаб ЗСУ.

«Це сталося на початку доби 31 травня – наступної ночі після того, як Сили оборони України влучними ударами вивели з ладу пороми Керченської поромної переправи на території окупованого українського Криму, які курсували до порту «Кавказ» і використовувалися для військової логістики агресора», – йдеться в повідомленні.

За даними Генштабу, удари були завдані кількома ракетами українського виробництва з берегового ракетного комплексу «Нептун».

«Результати об’єктивного контролю підтверджують вибухи у місцях прицілювання. Точність ураження цілей дорозвідується. Комплексна операція була проведена в координації з іншими складовими Сил оборони України. Так, ударні БпЛА Сил оборони уразили ще один нафтотермінал на території Краснодарського краю», – заявили у Генштабі.

Тим часом, джерело Радіо Свобода в силових структурах, яке побажало залишитися неназваним, бо не уповноважене офіційно коментувати ситуацію, зазначило, що Сили оборони спільно зі Службою безпеки України провели кількаденну операцію зі знищення логістики, яка забезпечує життєдіяльність російських військ в окупованому Криму.

«За попередньою інформацією, було завдано комплексного удару по підстанціях і мережах електропостачання, а також запасах світлих нафтопродуктів у Краснодарському краї РФ», – йдеться в повідомленні.

«Спочатку Сили оборони завдали ракетного удару по двох поромах, які курсували до порту «Кавказ» і використовувалися для військової логістики агресора. Потім дрони СБУ уразили електропідстанції, що постачають електроенергію безпосередньо на Кримський півострів і до акваторії Керченської протоки, включаючи порти. Цієї ж ночі СБУ спільно з ВМС ЗСУ завдали удару по перевалочній нафтобазі в морському порті «Кавказ». Через неї світлі нафтопродукти йшли в Крим. Після ефективного відпрацювання, спалахнула масштабна пожежа, яку було видно навіть із супутника», – додало джерело.

Раніше губернатор Краснодарського краю Росії Веніамін Кондратьєв заявив, що внаслідок удару безпілотників у ніч на 31 травня сталася пожежа на нафтобазі в Темрюкському районі. Про ураження поромної переправи російська влада не інформувала.

За його словами, удар дронами був і по інших муніципалітетах регіону, але «всі вони придушені силами ППО».

Зі свого боку, Міноборони Росії заявило, що його сили ППО в ніч на 31 травня нібито знищили і перехопили над Краснодарським краєм п’ять протикорабельних ракет «Нептун» і 29 безпілотників.

Генштаб ЗСУ нечасто у своїх повідомленнях згадує про конкретну зброю, якою завдавали ударів. Напередодні, однак, у повідомленні про атаку на порт Керчі в окупованому Криму також було вказано вид використаної зброї: американські ракети ATACMS.

Від початку 2024 року під удар дронів у Росії потрапили кілька підприємств нафтового сектора, через що на деяких НПЗ перестали працювати установки первинної переробки нафти. За даними Reuters, у першому кварталі свої потужності зупинили щонайменше сім російських заводів.

Через атаки на НПЗ Росія збільшила закупівлібензину в Білорусі, а також попросила про постачання Казахстан. Президент України Володимир Зеленський називав атаки на НПЗ відповіддю на удари російських військ по енергетиці України.

Форум

XS
SM
MD
LG