«Ми всі несемо відповідальність» – Павел на «Форумі 2000», де обговорюють війну РФ проти України

Петр Павел під час виступу на міжнародній конференції «Форум 2000» у Празі, 14 жовтня 2024 року

У Празі триває 28-ма міжнародна конференція «Форум 2000», одна з головних тем якої – питання війни Росії проти України. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, серед учасників – провідні чеські політики, українські парламентарі й правозахисники з усього світу.

Другий день форуму у Празі відкривала панель «Міжнародне демократичне партнерство». Однією з головних тем став вплив тоталітарних країн на світові демократії, зокрема повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

У ній взяв участь, зокрема, президент Чехії Петр Павел. У своєму вступному слові він згадав про події в Україні, назвавши їх «жахливими і несправедливими».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Президент Чехії вважає, що Україні «потрібно бути реалістом» щодо повернення окупованих територій

За словами Павела, форум миру у Швейцарії був «своєрідним референдумом серед західних країн: чи готові ми підтримати силу демократії».

«Продовження повномасштабної війни Росії проти України призводить до подальшого зростання порушень прав людини, оскільки є джерелом натхнення для тих, хто не поважає інших. Навіть поки ми говоримо зараз, Україна потерпає від цілеспрямованих обстрілів цивільної інфраструктури, зокрема енерго- та теплосистем. Ми всі несемо відповідальність, щоб покласти край цьому занепаду міжнародних стандартів», – сказав Петр Павел під час виступу на форумі.

Також чеський президент «закликав великі світові держави, і особливо Китай, використовувати свій вплив для сприяння миру».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Переломний момент: російський наступ і невизначеність підтримки США загрожують майбутньому України

Важливим питанням під час обговорення став вплив РФ і Китаю на країни Африки. Виконавчий директор правозахисної організації Friends of Angola Флориндо Хівукоте зауважив, що повномасштабне вторгнення РФ в Україну відкрило новий глобальний фронт, де Росія і Китай шукають собі союзників і «у них це непогано виходить» у країнах Африки.

«США та ЄС мають звертати більше уваги на питання країн Африки. Росія і Китай мають у цьому неабиякий успіх – допомагаючи, наприклад з ліками. Відповідно, – отримуючи лояльність від африканських лідерів», – сказав на форумі Флориндо Хівукоте виконавчий директор Friends of Angola.

«Форум 2000», Чехія, Прага, 14 жовтня 2024 року

Протягом кількох днів на форумі будуть обговорювати питання загроз демократіям, штучного інтелекту і впливу авторитарних режимів.

Обговоренню війни РФ проти України присвячена велика частина конференції, на якій Київ представлятимуть українські парламентарі, правозахисники і журналісти.

Ініціаторами проведення міжнародних конференцій «Форум 2000» були президент Чехії Вацлав Гавел, єврейський письменник, лауреат Нобелівської премії миру (1986 р.) Елі Візель і японський бізнесмен і філантроп Ріочі Сасакава. Перша конференція відбулась у 1997 році.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час