Влада: з 90 населених пунктів Сумщини примусово евакуюють родини з дітьми

Евакуація мешканців Вовчанська та прилеглих сіл. Харківська область 12 травня 2024 року (фото ілюстративне)

Із 90 населених пунктів Сумського району оголосили примусову евакуацію родин з дітьми, повідомили у місцевій районній раді.

«Керівниками Сумської обласної військової адміністрації та Оперативно-тактичного угруповання «Сіверськ» підписано наказ №8-ОД/203 «Про проведення обов'язкової евакуації в примусовий спосіб дітей з їх батьками, особами, які їх замінюють, або іншими законними представниками з окремих населених пунктів Сумського району Сумської області в умовах воєнного стану», – розповіли у відомстві.

Зазначається, що це стосується Білопільської та Ворожбянської міських територіальних громад, Краснопільської та Хотінської селищних територіальних громад, Юнаківської, Миропільської та Миколаївської сільських територіальних громад Сумського району.

У місцевій раді уточнили, що до організації примусової евакуації залучені соціальні служби органів місцевого самоврядування та державної влади, поліція, рятувальники та військові.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Військові РФ готуються до штурмів». Чи є загроза окупації Запоріжжя?

5 вересня влада Сумської області розширила обов’язкову евакуацію з Шосткинського і Конотопського районів через російські обстріли.

«Ще п’ять населених пунктів Шосткинського і Конотопського районів підлягають обов’язковій евакуації: Глухів, Есмань, Свеса Шосткинського району, Манухівка й Іванівка, Конотопського району», – заявила тоді ОВА.

Глухів розташований приблизно за десять кілометрів від кордону з Росією.

Сили РФ регулярно з різних видів озброєння – ударними БпЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони.

Керівництво Росії заперечує, що російська армія під час повномасштабної війни завдає цілеспрямованих ударів по цивільній інфраструктурі міст і сіл України, убиваючи цивільне населення і руйнуючи лікарні, школи, дитячі садочки, об’єкти енергетики і водозабезпечення.

Українська влада і міжнародні організації кваліфікують ці удари як воєнні злочини Російської Федерації і наголошують, що вони мають цілеспрямований характер.

Стабілізаційний пункт після евакуації з передової поблизу Торецька на Донеччині