Європейський парламент звинувачує Москву у втручанні в справи Молдови напередодні виборів

Зіґфрід Мурешан, голова делегації Європейського парламенту зі зв’язків з Кишиневом (праворуч), та міністр закордонних справ Молдови Міхай Попсой

Проєкт резолюції Європейського парламенту закликає Росію припинити «провокації та спроби дестабілізувати» Молдову напередодні вирішальних президентських виборів і референдуму. Він також закликає країни-члени ЄС надати Кишиневу «всю необхідну допомогу» для протидії дезінформації з боку Москви. Автори документа пропонують ЄС накласти додаткові санкції на осіб та організації, «відповідальні за підтримку або здійснення дій, які підривають або загрожують суверенітету та незалежності Республіки Молдова».

Голосування щодо резолюції має відбутися пізніше в Європейському парламенті – 8 або 9 жовтня, після завершення дебатів із цього приводу.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Молдова заявляє, що розкрила фінансовану Росією змову щодо фальсифікацій на виборах

Прозахідна президентка Мая Санду сподівається на переобрання під час виборів 20 жовтня, і громадяни Молдови також проголосують того ж дня на референдумі про приєднання до Європейського союзу.

Ці два голосування розглядаються як переломний момент для майбутнього однієї з найбідніших країн Європи, де Росія все ще має величезний вплив і утримує понад тисячу військових у сепаратистському регіоні Придністров’я – через 33 роки після того, як Кишинів проголосив незалежність від Радянського Союзу.

Під керівництвом Санду, яка здобула освіту у США, Молдова зробила поворот у бік Заходу, засудивши неспровоковане вторгнення Москви в Україну та приєднавшись до режиму санкцій ЄС проти Кремля.

Молдова отримала статус кандидата в ЄС у червні 2022 року та розпочала переговори про членство з блоком на початку цього року. Це спонукало Росію посилити спроби підірвати довіру до уряду Молдови та представити Москву як кращу альтернативу для майбутнього країни.