Європейська рада вітає використання на допомогу Україні активів Росії – проєкт резолюції саміту ЄС

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн

Європейська рада підтверджує «незмінну підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів», ідеться в проєкті резолюції саміту Євросоюзу, запланованого на 17–18 жовтня.

«Виконуючи зобов’язання, взяті з партнерами на саміті «Групи семи» в Апулії, щодо надання Україні приблизно 45 мільярдів євро на підтримку до кінця року, Європейська рада вітає угоду про використання з цією метою надзвичайних доходів, отриманих від знерухомлених активів Росії, розглядаючи всі відповідні юридичні та фінансові аспекти», – вказано в тексті.

Євросоюз продовжує зобов’язання надавати «безперервну політичну, фінансову, економічну, гуманітарну, військову та дипломатичну підтримку Україні та її народу стільки, скільки це буде потрібно, і настільки інтенсивно, наскільки це необхідно». «Росія не повинна перемогти», – вважають лідери країн ЄС.

Європейська рада також закликатиме до глибшої інтеграції енергетичної системи України з енергетичною системою блоку напередодні холодної пори року та за умов повторних нападів Росії на енергетичну інфраструктуру України.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Лідери G7 погодилися надати Україні 50 млрд доларів до кінця року за рахунок активів Росії

На саміті «Групи семи» в італійській Апулії у червні 2024 року об’єднання семи найбільших економік світу вирішило надати Україні позики на близько 50 мільярдів доларів до кінця року – про це повідомила, зокрема, голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн 13 червня. «Ми використаємо надприбутки від російських суверенних активів», – повідомила вона. За словами фон дер Ляєн, цей крок ґрунтується на діях Євросоюзу, який вже «спрямовує ці надприбутки на оборону та відбудову України».