Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія надасть Україні кредит у розмірі до 35 млрд євро – фон дер Ляєн


Напередодні cвого візиту президентка Єврокомісії оголосила, що Євросоюз виділить ще 160 мільйонів євро для допомоги енергетичній системі України. Архівне фото
Напередодні cвого візиту президентка Єврокомісії оголосила, що Євросоюз виділить ще 160 мільйонів євро для допомоги енергетичній системі України. Архівне фото

Єврокомісія надасть Україні кредит у розмірі до 35 мільярдів євро, повідомила президентка комісії Урсула фон дер Ляєн.

«Невпинні напади Росії означають, що Україна потребує подальшої підтримки ЄС. Єврокомісія надасть Україні кредит у розмірі до 35 мільярдів євро в рамках зобов’язання G7. Це ще один великий внесок ЄС у відновлення України», – йдеться у повідомленні, оприлюдненому в її аккаунті в соцмережі Х.

Президент України Володимир Зеленський під час брифінгу з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн уточнив, що ці 35 млрд витратять передусім «на енергетику, на захист».

«Також на бомбосховища для дітей в школах, садочках, університетах. Це великий для нас дефіцит.І на зброю – вітчизняного виробництва, насамперед», – сказав він.

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн вранці 20 вересня прибула до Києва. Це її восьмий візит до столиці України.

Напередодні cвого візиту президентка Єврокомісії оголосила, що Євросоюз виділить ще 160 мільйонів євро для допомоги енергетичній системі України, постраждалій від російських ударів. За її словами, з огляду на допомогу в ремонті й експорт ЄС покриє понад 25% потреб України в електриці на зиму.

19 вересня в місії ООН заявили, що російські удари по енергетичній інфраструктурі України завдали значної шкоди і з наближенням зими можуть призвести до ще більш руйнівних наслідків.

За даними Міненерго, від жовтня 2022 року Росія завдала понад тисячу ударів по об’єктах української енергетичної інфраструктури, лише цього року через удари було втрачено 9 ГВт генеруючих потужностей.

Форум

XS
SM
MD
LG