У ЄС відреагували на призначення виборів президента в Білорусі

«Лукашенко не має демократичної легітимності», – заявив речник ЄС

У Білорусі через масові репресії, обмеження участі громадян у політичних процесах, придушення незалежних ЗМІ і масштабні порушення прав людини немає умов для вільних і чесних виборів, заявив офіційний представник ЄС Петер Стано.

За його словами, Євросоюз «бере до уваги оголошення дати так званих виборів у Білорусі».

Режим Олександра Лукашенка «не виявляв ніяких ознак того, що планує запросити місію БДІПЛ ОБСЄ для спостереження за так званими виборами», додав Стано у коментарі виданню «Позірк».

«Зрозуміло, що ніхто з реальних опозиційних сил до них не буде допущений», – зазначив він.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ISW: Лукашенко поставив під сумнів наміри Путіна використати війська КНДР у війні

Представник ЄС також зауважив, що «Світлана Тихановська є лідеркою білоруських демократичних сил», і Євросоюз «продовжуватиме тісно співпрацювати з нею і всіма представниками білоруських демократичних сил і громадянського суспільства».

«На нашу думку, анонсована на 26 січня подія ніяк не вплине на її роль як лідера білоруських демократичних сил», – сказав Стано.

Відповідаючи на запитання про ставлення Євросоюзу до намірів Лукашенка балотуватися на сьомий термін, він нагадав, що «ЄС не визнав сфальсифікованих результатів президентських виборів 2020 року».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Вясна»: в Білорусі щонайменше 66 людей засудили в політичних справах після повернення з-за кордону

«Таким чином, Олександр Лукашенко не має демократичної легітимності», – наголосив речник.

«Громадяни Білорусі заслуговують на право бути представленими тими, кого вони вільно обирають через інклюзивні, прозорі вибори», – підсумував він.

23 жовтня Палата представників призначила вибори президента Білорусі на 26 січня 2025 року. Лукашенко заявив про намір взяти в них участь. Білоруські демократичні сили закликали голосувати на виборах проти всіх.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Тихановська очікує, що вибори в Білорусі в 2025 році стануть «незаконним фарсом»

Це будуть перші вибори голови держави в Білорусі після подій 2020 року, коли відбулися масові протести проти оголошення переможцем авторитарного правителя Олександра Лукашенка.

Влада оголосила про перемогу Лукашенка, попри заяви опозиції і багатьох західних урядів, що голосування було сфальсифікованим.

За вказівкою Лукашенка силовики жорстко розправлялися з демонстрантами, арештували тисячі людей і змусили до еміграції більшість провідних діячів опозиції. Унаслідок насильства з боку влади кілька протестувальників загинули, а правозахисні організації стверджують, що мають докази застосування тортур до частини затриманих учасників акцій протесту.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Атмосфера страху і катастрофічна ситуація із правами людини: спеціальний доповідач ООН з Білорусі