Доступність посилання

ТОП новини

Тихановська звинуватила Мінськ у спробі залякати білоруську громаду в Литві


Будівлю білоруської церкви у Вільнюсі обстріляли з пневматичної зброї в ніч з 4 на 5 вересня
Будівлю білоруської церкви у Вільнюсі обстріляли з пневматичної зброї в ніч з 4 на 5 вересня

Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська звинуватила білоруську владу в актах вандалізму проти організацій, які допомагають білорусам, що проживають у Литві, зокрема щодо центру допомоги біженцям, культурного центру і білоруської православної церкви.

Тихановська засудила інциденти, які сталися у Вільнюсі в ніч з 4 на 5 вересня, заявивши, що вони були «очевидно, спрямовані на те, щоб посіяти ворожнечу між білорусами і литовцями».

«Ми впевнені: за цим стоїть режим Лукашенка, який постійно намагається створити атмосферу страху й ненависті в білоруському суспільстві та в сусідніх країнах», – заявили в офісі опозиціонерки.

У центрі для білоруських біженців «Допомога» повідомили, що біля центру з’явилися графіті «Тут не місце білоруським дармоїдам». Також вночі невідомі стріляли з пневматичної зброї у вікно церкви білоруської православної парафії у Вільнюсі, яка перебуває в юрисдикції Константинопольського (Вселенського) патріархату. Крім того, невідомі розбили вікна Білоруського культурного центру у Вільнюсі. Про інциденти поінформована литовська поліція.

5 вересня Міністерство закордонних справ Литви відреагувало на напади. «Ми рішуче засуджуємо акти вандалізму проти білоруської громади, вчинені за сценарієм КДБ. Винні будуть притягнуті до відповідальності. Ми повністю підтримуємо волелюбний народ, який бореться за демократичну Білорусь і її європейське майбутнє», – йдеться в повідомленні МЗС Литви в соцмережі Х.

Читайте також: Лукашенко заявив, що братиме участь у президентських виборах у Білорусі 2025 року

Олександр Лукашенко, який перебуває при владі з 1994 року, є близьким соратником президента Росії Володимира Путіна і дозволив використовувати білоруську територію та військові об’єкти для повномасштабного вторгнення Москви в Україну.

Лукашенко стверджував, що виграв шостий термін на виборах у серпні 2020 року. Хоча офіційні результати забезпечили Лукашенку перемогу, опозиція і багато західних урядів й організацій заявили, що результати були сфальсифікованими і що Тихановська фактично перемогла.

Після виборів Лукашенко жорстко розправився з інакомисленням і громадянським суспільством. Понад 35 тисяч людей були заарештовані під час багатомісячних масових протестів, що відбулися після суперечливих виборів 2020-го. Більшість опозиціонерів країни, включно з Тихановською, були змушені виїхати з країни, боячись за свою безпеку і свободу.

Форум

XS
SM
MD
LG