Європейська енергомережа ENTSO-E перевіряє причини перебоїв із електропостачанням на Балканах

Затор у Сараєво під час відключення світла, Боснія і Герцеговина, 21 червня 2024 року

Європейська електромережа ENTSO-E 21 червня відтвердила знеструмлення в електромережах Албанії, Чорногорії, Боснії та Герцеговини та часткове знеструмлення в Хорватії.

За її даними, постраждалі оператори змогли відновити подачу електроенергії в свої мережі протягом приблизно двох годин.

ENTSO-E заявила, що «збирає всі відповідні технічні дані про цю подію від постраждалих операторів систем передачі та надасть більше інформації якомога швидше».

«Відповідно до методології Шкали класифікації інцидентів Комітет з експлуатації систем ENTSO-E проведе детальне розслідування цієї події в найближчі тижні за підтримки групи експертів», – йдеться в заяві.

Раніше стало відомо, що уряди Боснії та Герцеговини, Чорногорії, Хорватії та Албанії працюють над стабілізацією постачання електроенергії після масштабних відключень 21 червня.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У РФ пожежу на нафтобазі в Азові, куди влучив дрон, гасили понад три доби

Міністр енергетики Чорногорії Саша Муйович заявляв, що відключення спричинили різкі збільшення споживання електроенергії через високі температури, але також і сама спека.

Водночас директор Національного диспетчерського центру системи електропередачі Чорногорії Ранко Реджич повідомляв, що подібних перебоїв із електропостачанням у його країні не фіксували 30 років, а точні причини невідомі.

Міністерка енергетики Албанії Белінда Баллуку також повідомила, що стався збій в інтерконекторі між цією країною та Грецією.

Повне розслідування займе час, але попередній аналіз свідчить, що «технічну проблему спричинили велика кількість енергії в системі передачі та дуже високі температури», додала Баллуку.

Постачання електроенергії в Албанії було відновлено протягом півгодини, але країна залишається під загрозою подальших відключень, оскільки споживання електроенергії та температура залишаються високими, сказала вона.

Системи розподілу електроенергії в країнах на Балканах взаємопов’язані.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: В «Укренерго» розповіли, в які години вимикатимуть світло 22 червня