Дуда закликав союзників посилювати підтримку Києва: «амбіції Росії виходять далеко за межі України»

Президент Польщі також наголосив на необхідності більшої присутності сил НАТО на східному фланзі, особливо систем ППО

Щоб виграти війну, Україна потребує постійної підтримки всіх, особливо найсильніших, найпотужніших партнерів. Про це на Варшавському безпековому форумі 1 жовтня сказав президент Польщі Анджей Дуда, передає кореспондент Радіо Свобода.

Він закликав партнерів посилювати допомогу Україні, передаючи більше озброєння, боєприпаси та «дозволяючи їх використовувати без будь-яких обмежень».

«Паралельно мусимо наближати Україну до євроантланитчної інтеграції. Тому так важливо, щоб наші суспільства розуміли, що сьогоднішні кошти на підтримку України є нічим у порівнянні з тим, що нам би довелося заплатити, якби ми дозволили Україні впасти. Додаткові виклики становить для нас факт, що впродовж останніх 30 років ми, на жаль, провели демілітаризацію. Мусимо сьогодні відбудувати наш оборонний потенціал. Для цього теж потребуємо сміливих політичних рішень, які гарантуватимуть довголітнє фінансування виробничого потенціалу наших оборонних підприємств і наших збройних сил, які мусять бути зміцнені як кількісно, так і якісно», – сказав польський президент.

Читайте також: Україні потрібні «рішучі дії» та підтримка для отримання дозволу на використання далекобійної зброї – Сибіга

За словами Дуди, ціна, яку платить Україна, є найбільшою. Йдеться про жертви серед військових та цивільних, знищену інфраструктуру та зупинку соціального та економічного розвитку:

«Пам’ятаймо, що кошти на підтримку України не мають поки що для нас людського виміру, це тільки матеріальні кошти. Підкреслюю слова «поки що», тому що амбіції путінської Росії виходять далеко за межі України, і у випадку завоювання України під загрозою опинилися б всі країни східного флангу НАТО, і це без сумніву похитнуло б стабільність безпеки цілої Європи».

Президент Польщі вкотре закликав країни НАТО виділяти на оборону не менше 3% ВВП, бо цього, за його словами, вимагає ситуація.

«2% ВВП, призначені на оборону, були доброю ціллю в мирний час, але їх зовсім не достатньо в час реальної військової загрози. Тим паче, що одночасно мусимо підтримувати українські воєнні зусилля, постачаючи Україні боєприпаси і зброю. Тому знову закликаю країни НАТО про виділення щонайменше 3% ВВП на оборону. Достатньо тільки згадати, що саме стільки країни НАТО витрачали на оборону в часи холодної війни. Ці видатки принесли перемогу без війну в кінетичному сенсі, без війни в Європі», – наголосив Дуда.

Він каже, що Польща усвідомлює загрозу, яка підстерігає її кордони, тому цього року виділяє на оборону понад 4% ВВП, а наступного року планує витрачати 4,7%.

Читайте також: Нові вимоги до отримання соціальних виплат у Польщі. Що варто знати українським біженцям?

«Нам не є легко витрачати ці гроші, це не прості рішення, але ми їх ухвалюємо у повній, надпатрійній згоді основних політичних сил, тому що ми, поляки, добре знаємо, якою є ціна військової поразки», – пояснив Дуда.

За його словами, лідери країн-союзників мають пояснити своїм громадянам, перед якими загрозами стоїть Захід і чому має витрачати такі кошти.

Говорячи про безпеку Польщі, голова держави також наголосив на необхідності більшої присутності сил НАТО на східному фланзі, особливо систем ППО:

«Нам потрібні додаткові сили високої готовності, призначені для виконання оборонних планів союзників, потрібне розширення на східному фланзі військової та паливної інфраструктури, здатної забезпечити логістичну підтримку операцій колективної оборони. Я сподіваюся, що ці питання будуть пріоритетними для нового генерального секретаря НАТО Марка Рютте».

Також Анджей Дуда наголосив, що потенціал ЄС має бути використаний у процесі відбудови України та створенні довгострокових умов для її економічного та соціального розвитку, але для цього Україна має стати повноцінним членом євроспільноти.

Читайте також: Новий генсек НАТО закликав до посилення допомоги Україні та прокоментував удари вглиб РФ

«У політичному вимірі вкрай важливо продовжувати політику розширення ЄС за рахунок України, Молдови та Грузії, а також наших союзників: Туреччини, Чорногорії, Північної Македонії та Албанії. Це важливі та амбітні завдання, які, я сподіваюся, будуть виконані новою Єврокомісією», – зазначив глава держави.

Дуда наголосів, що з будь-якої точки зору Захід потужніший, ніж Росія, НАТО в економічному плані у багато разів перевищує Росію і єдине що потрібно аби виграти конфронтацію з Росією це воля до дій і витрачання коштів. Вирішальним у цій справі, на думку польського президента, є втримання трансатлантичної єдності.

Під час відкриття Варшавського безпекового форуму міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш зазначив, що «треба докласти всіх зусиль для того, щоб Україна стала членом НАТО».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Будемо розмовляти» – Сибіга про намір Польщі пов’язати вступ України до ЄС із темою Волинської трагедії