У Amnesty International задокументували невибіркові атаки військових РФ на цивільні райони в Україні

Amnesty International вказала на документування трьох інцидентів, у результаті яких, на думку організації, загинули щонайменше 6 цивільних і 12 були поранені

Дослідження правозахисної організації Amnesty International підтверджують порушення міжнародного гуманітарного права з боку Росії та кажуть, що її атаки можуть кваліфікуватись як військові злочини, йдеться в заяві представництва організації в Україні.

«Заяви Росії про застосування високоточної керованої зброї явно не є правдивими. Під час російського вторгнення в Україну відбулися невибіркові атаки на цивільні райони, а також удари по об’єктах, захищених від прямого нападу, як-от лікарні», – йдеться в повідомленні.

Amnesty International вказала на документування трьох інцидентів, у результаті яких, на думку організації, загинули щонайменше шестеро цивільних осіб і ще щонайменше 12 були поранені.

«Російські військові продемонстрували кричущу зневагу до життя цивільного населення, використавши балістичні ракети та іншу вибухову зброю з широким радіусом дії в густонаселених районах. Деякі з цих нападів можуть бути визнані військовими злочинами. Російський уряд, який неправдиво стверджує, ніби використовує тільки високоточну зброю, має взяти на себе відповідальність за ці дії», – заявила генеральна секретарка Amnesty International Агнес Калламар.

Лабораторія кризових доказів Amnesty International проаналізувала діджитал-докази, включно з фотографіями, відео та супутниковими знімками, трьох таких нападів, скоєних у перші години російського вторгнення до України 24 лютого. Напади стались у Вугледарі, Харкові та Умані.

Організація наполягає, що Генеральна асамблея ООН повинна провести екстрене засідання.

«Перевірка застосування російськими військами невибіркових нападів у ході їх військових операцій в Україні, яку провела Amnesty International, надає незаперечні докази порушень міжнародного гуманітарного права та міжнародного права у сфері прав людини. Рада Безпеки Організації Об’єднаних Націй (РБ ООН) повинна зібратися сьогодні ж для обговорення ситуації, і Росія, швидше за все, накладе вето на будь-яку резолюцію, висунуту іншими державами-членкинями. Тому Amnesty International закликає до скликання екстреного засідання Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй», – йдеться у заяві.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Раніше сьогодні міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що влада збирає докази щодо воєнних злочинів Росії на території України.

Попри пряме вторгнення, Кремль заперечує наміри окупації України. У Міністерстві оборони Росії також заперечують дані української сторони про збиті російські літаки, розбомблену бронетехніку, загибель російських військових і заявляють, що не обстрілюють українські міста.