Конгрес США працює над альтернативою визнання РФ країною-спонсором тероризму – Блінкен

У Конгресі США наразі триває робота над альтернативою визнання Росії «країною-спонсором тероризму»

У Конгресі США наразі триває робота над альтернативою визнання Росії «країною-спонсором тероризму», проінформував держсекретар Ентоні Блінкен 4 грудня, пише видання CNN.

«Ми постійно розглядаємо, які заходи можемо вжити, щоб збільшити тиск. Ми зараз працюємо з Конгресом над нормами, які допоможуть нам із деякими спірними моментами, пов’язаними з визнанням РФ «країною-спонсором тероризму», що мало б небажані наслідки. Ми працюємо над розробкою шляху для досягнення цієї мети», – сказав Блінкен.

Раніше Сенат Конгресу США закликав Державний департамент визнати Росію країною-спонсором тероризму. Резолюцію, що має необов’язковий характер, ухвалили на голосуванні ввечері 27 липня.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Єврокомісія представила дев’ятий пакет санкцій проти Росії

Американські ЗМІ повідомляли, що в Палаті представників Конгресу аналогічний законопроєкт просуває спікер Ненсі Пелосі, яка має значний вплив у правлячій Демократичній партії.

Джо Байден і голова Держдепартаменту Ентоні Блінкен висловлювалися проти такого рішення. Білий дім вважає, що визнання повністю припинить можливості співпраці з Росією у критичних галузях, зокрема може призвести до затримки експорту українського продовольства і поставити під загрозу угоди щодо перевезення товарів через Чорне море.

Після презентації законопроєкту сенаторами представник Держдепартаменту США Нед Прайс заявив, що Вашингтон обговорює нові економічні заходи проти Росії.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Американська розвідка спрогнозувала перебіг війни в Україні взимку та навесні

За його словами, Держдепартамент взаємодіє з Конгресом й обговорює обмеження, які матимуть серйозні наслідки для російської економіки та для російського уряду, але не матимуть таких непередбачених наслідків.

Європейський парламент визнав Росію державою-спонсором тероризму – відповідну резолюцію він ухвалив 23 листопада, повідомляє, зокрема, фракція Європейської народної партії (EPP Group).

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Блінкен: США не спостерігають інтересу до переговорів у Росії

Визнати Росію спонсором тероризму раніше неодноразово закликав президент України Володимир Зеленський.

Зеленський заявляв, що визнання Росії «державою-терористом» потрібне не як політичний жест, а як дієвий захист вільного світу.

Верховна Рада 14 квітня визнала Росію державою-терористом, а її політичний режим – неонацистським за «суттю і практикою».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час