«Залежить від обставин». Прем’єрка Данії прокоментувала удари літаками F-16 вглиб Росії

«Це має бути згідно з міжнародним правом. Але можна досягти цілей і за межами України – так», – зазначила Метте Фредеріксен.

Удари України по цілях на території Росії мають відповідати міжнародному праву. Про це в коментарі Радіо Свобода заявила прем’єрка Данії Метте Фредеріксен, відповідаючи на запитання, чи поширюється дозвіл Данії використовувати її винищувачі Ф-16 для ударів по всій території Росії, чи лише частині.

«Не можна ставити це питання і чекати простої відповіді, тому що все залежить від обставин. Це має бути згідно з міжнародним правом. Але можна досягти цілей і за межами України – так», – зазначила Фредеріксен.

Коментуючи заяву українського президента Володимира Зеленського, що Україні потрібно щонайменше 128-м винищувачів, очільниця уряду Данії зазначила, що сподівається на мобілізацію зусиль партнерів.

Your browser doesn’t support HTML5

«Залежить від обставин». Прем’єрка Данії прокоментувала удари вглиб Росії (відео)


«Президент Зеленський правий. Коли ми дивимося на кількість винищувачів у Росії, то вона дуже велика. Їх зараз використовують безпосередньо в Україні. А тому літаків, які ми можемо надати, буде недостатньо… Сподіваємося, що буде передаватися більша кількість літаків і що більше країн підтримуватимуть цей процес, а також навчання пілотів», – наголосила Фредеріксен.

Читайте також: Зеленський назвав далекобійні удари по авіабазах РФ одним із засобів протидії повітряним атакам

Аналізуючи побоювання деяких країн-партнерів щодо можливої ескалації, прем’єрка Данії сказала, що Україна «зобов’язана захищатися».

«Те ж стосується решти Європи. Маємо захистити наш континент, наші цінності та всіх людей. І тому маємо не тільки захищати Україну, а й перемогти росіян», – резюмувала Фредеріксен.

Днями стало відомо, що Нідерланди та Данія перебувають у «процесі передачі» Україні американських винищувачів F-16. Повідомлялось, що українські військові розпочнуть літати на F-16 вже цього літа, але додаткові подробиці через міркування оперативної безпеки не надавались.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Європа «надто наївна» щодо Росії, допомогу Україні слід збільшити – Фредеріксен