Велика Британія навчила 200 українських льотчиків пілотуванню F-16 – Поллард

Літак F-16, фото ілюстративне

Велика Британія навчила 200 українських льотчиків пілотуванню F-16, повідомив заступник міністра оборони Сполученого королівства Люк Поллард.

«Сьогодні я був присутнім на випуску останніх пілотів програми підготовки Королівських ВПС. Ці пілоти скоро літатимуть на українських F-16», – написав він у мережі Х.

Поллард наголосив, що його країна має намір надавати підтримку Україні «стільки, скільки потрібно».

Цифри, які наводить британський чиновник, на порядок більші від тих, про які заявляють у США та інших країнах. Їхнього підтвердження з інших джерел наразі немає.

Раніше президент США Джо Байден заявив, що в рамках підвищення потенціалу ЗСУ міністерство оборони США навчить ще 18 українських пілотів пілотуванню F-16.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: JSOW проти КАБів: чи можуть американські бомби протистояти потузі російських

Видання The Wall Street Journal раніше повідомляло, що зараз Україна має 11 навчених пілотуванню F-16 льотчиків. На початку 2025 року очікується прибуття до країни восьми пілотів, які завершують програму у США. У вересні 2024 року в Румунії розпочали навчання вісім стажистів. Декілька пілотів, за словами одного з джерел, проходили курс у Данії, але не змогли його завершити.

Перші винищувачі F-16 Україна отримала в серпні 2024 року. Загалом Києву обіцяно 79 літаків від Нідерландів, Данії, Бельгії та Норвегії. США планують поставити для таких винищувачів сучасні ракети, бомби та інші озброєння.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: США переорієнтують підготовку українських пілотів до польотів на F-16 – WSJ