Верховний суд Бразилії розблокував соцмережу X після виплату штрафу

Рішення про поновлення роботи ухвалили після згоди X виконати вимоги бразильської влади

Верховний суд Бразилії розблокував соціальну мережу Х (раніше Twitter) після того, як вона виплатила штраф розміром майже 29 мільйонів реалів (понад 5 мільйонів доларів). Про це йдеться в повідомленні на сайті суду.

У повідомленні сказано, що суддя Олександр де Мораєс «санкціонував повернення діяльності соціальної мережі» протягом 24 годин.

Рішення про поновлення роботи ухвалили після згоди X виконати вимоги бразильської влади: заблокувати кілька профілів, які, на думку уряду, поширювали неправдиву інформацію про президентські вибори 2022 року, та призначити місцевого представника.

Читайте також: «Друзі капітуляції»: Подоляк щодо китайсько-бразильської «мирної» ініціативи

На початку року Верховний суд Бразилії зажадав від соцмережі блокувати акаунти, які підозрюють у поширенні фейків та ненависті. Видання The New York Times зазначало, що претензії в основному стосувалися облікових записів прихильників колишнього президента Бразилії Жаїра Болсонару.

Власник соціальної мережі Х Ілон Маск назвав претензії судді Мораеса цензурою та закрив офіси соцмережі у Бразилії, однак у мешканців країни залишився доступ до платформи за допомогою системи Starlink. Після цього Верховний суд Бразилії заморозив місцеві банківські рахунки компанії супутникового зв’язку Starlink, 40% якої має Маск.

Наприкінці серпня соцмережу заблокували у Бразилії через невиконання судових рішень. Маск, своєю чергою, звинуватив суд у «закритті головного джерела правди у Бразилії». Також він закріпив допис, у якому назвав Мораеса «злісним диктатором у судовій мантії».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Російські ЗМІ: влада РФ заблокувала сервіс Discord