Повінь у Боснії та Герцеговині: понад 10 загиблих, багато зниклих безвісти – влада

Затоплена вулиця в місті Ниса, південно-західна Польща, 17 вересня 2024 року (фото ілюстративне)

У ніч проти п’ятниці потужна злива пройшла у Боснії і Герцеговині. Унаслідок негоди сталось затоплення кількох міст у центральній і південній частинах країни.

За даними Associated Press, заблоковані дороги, люди скаржаться на відключення електроенергії. Вже відомо про щонайменше 14 загиблих.

Служби порятунку на півдні країни пишуть про кількох зниклих безвісти людей, а також закликали армію та волонтерів «прийти на допомогу».

Рятівні служби у містах Ябланиця і Киселяк поінформували, що вночі у місцевих жителів зникла електроенергія та мобільний зв’язок. У пожежній станції Ябланиці заявили, що місто було абсолютно недоступним, оскільки дороги та залізничні лінії закрили.

«Поліція повідомила, що залізниця також перекрита. На цей час ви не можете в’їхати або виїхати з Ябланиці. Стаціонарні телефони працюють, а мобільні не мають сигналу», – сказали рятувальники, закликавши людей не виходити на затоплені вулиці.

Про зливи та сильний вітер повідомлялося також у сусідній Хорватії – там були закриті кілька доріг, а у столиці Загребі готувалися до виходу із берегів річки Сава.

Сильний вітер ускладнив рух транспорту на південному узбережжі Адріатичного моря, а у кількох містах і селах Хорватії виникла загроза виникнення повеней, спричинених сильним дощем.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «У 2022 році – ви нам, а у 2024-му – ми вам». Українці запустили «хвилю допомоги» полякам, які постраждали від повені

Пізніше влада Боснії та Герцеговини повідомила, що унаслідок повені у Ябланиці загинули щонайменше 14 людей, пише Reuters.

«Щонайменше 14 загиблих були знайдені у районі Ябланиці. Багато людей вважаються зниклими безвісти», – заявив речник уряду муніципалітету Дарко Юкан.

Президія Боснії і Герцеговини звернулась із проханням про військову допомогу для більшої території Ябланиці – туди направили інженерів, рятувальні підрозділи і гелікоптер. Зокрема, допомога була спрямована на порятунок 17 людей із психіатричної лікарні.

Крім цього, місто Киселяк було затоплене після того, як там вийшла із берегів річка.

Польський уряд 16 вересня оголосив режим стихійного лиха в місцях, які постраждали від повені, це переважно на кордоні з Чехією на південному заході Польщі. Там прорвало кілька протипаводкових гребель. Критична ситуація склалася в місті Глухолази. Одним із найбільш постраждалих міст є Клодзько, де тисячі людей залишилися без електрики та зв’язку.

Причиною катаклізму став потужний циклон «Борис» над Центральною Європою. Серед постраждалих країн Польща, Чехія, Німеччина та Словаччина.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Поліція: кількість загиблих через повені в Польщі зросла до дев’яти людей