Бюджет РФ передбачає «значні кошти» на війну проти України – російський уряд

Зруйноване російськими обстрілами місто Часів Яр у Донецькій області, фото ілюстративне

Російський уряд вніс на розгляд парламенту проєкт федерального бюджету на 2025 рік та на плановий період 2026 та 2027 років. Пресслужба уряду, повідомляючи про це, наголосила, що під час його підготовки кабінет міністрів «виходив із необхідності виконання соціальних зобов’язань перед громадянами та вирішення пріоритетних завдань, позначених президентом».

Як звертає увагу видання The Bell, російське міністерство фінансів у своєму пресрелізі (не відкривається для користувачів в Україні) вперше згадало військові витрати на 2025 рік, але без цифр (хоча для решти статей обсяги фінансування зазначені).

«У проєкті бюджету передбачаються значні кошти на зміцнення обороноздатності країни задля забезпечення завдань СВО («спеціальна воєнна операція», російська офіційна назва війни проти України – ред.). Ресурси будуть передбачені (і вже передбачені) на оснащення Збройних сил необхідним озброєнням та військовою технікою, виплату грошового забезпечення, підтримку підприємств оборонно-промислового комплексу», – вказано в урядовому пресрелізі.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Росія планує збільшити військові витрати у 2025 році ще на 30 мільярдів доларів – Bloomberg

Агентство Bloomberg 23 вересня повідомляло, що проєкт бюджету РФ передбачає збереження у 2025 році військових витрат на історичному максимумі. У порівнянні з 2024 роком їх збираються збільшити на чверть – з 10,4 трильйона рублів до 13,2 трильйона рублів.

Витрати за статтями «Національна оборона» та «Національна безпека та правоохоронна діяльність», зазначало агентство, мають становити близько 40% від загального обсягу видатків бюджету. Це більше, ніж сукупні витрати на освіту, охорону здоров'я, соціальну політику та національну економіку разом узяті.