Напад Ірану на Ізраїль може статися цього тижня – Білий дім

Кірбі каже що у США є «всі можливості», щоб допомогти захистити Ізраїль

У Сполучених Штатах заявили, що погоджуються з оцінками розвідки, що Іран та/або його союзники на Близькому Сході можуть «напасти на Ізраїль вже цього тижня», і закликали Тегеран «відступити» від своїх планів.

Речник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі повідомив журналістам 12 серпня, що президент Джо Байден говорив з лідерами ключових західних союзників, і сказав, що Вашингтон серйозно ставиться до повідомлень про те, що Іран може незабаром напасти на Ізраїль у відповідь на вбивство Ісмаїла Ханії, політичного лідера «Хамасу» в Тегерані 31 липня.

«Ми повинні бути готові до того, що може бути значна серія нападів, і саме тому, знову ж таки, ми збільшили наші військові сили і засоби в регіоні навіть за останні кілька днів», – сказав Кірбі.

Він додав, що у США є «всі можливості», щоб допомогти захистити Ізраїль.

Раніше видання Politico повідомляло, що Іран може переглянути своє рішення масовано атакувати Ізраїль, оскільки у США працювали через дипломатичні канали, залучаючи своїх близькосхідних союзників, щоб переконати Іран переглянути рішення атакувати Ізраїль.

За словами джерел, у США попередили Іран, що масований удар лише розпалить напруженість і може призвести до прямої конфронтації між двома країнами.

Водночас, повідомлялося, що «Хезболла» може завдати удару по Ізраїлю незалежно від того, що має намір зробити Іран.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: США та інші посередники закликали Ізраїль і «Хамас» відновити переговори, заявивши, що «немає виправдань»

Минулого тижня Вашингтон отримав свідчення того, що Іран потенційно може спробувати здійснити напад на Ізраїль на вихідних у відповідь за вбивство політичного лідера «Хамасу» Ісмаїла Ханії в Тегерані. В очікуванні цього, США відправили винищувачі і кораблі в регіон.

Експерти кажуть, що жодна сторона не хоче тотальної війни в регіоні, де після нападу бойовиків «Хамасу» на Ізраїль 7 жовтня, внаслідок якого загинули близько 1200 людей і 240 людей потрапили в заручники, триває ізраїльська військова операція в Секторі Гази.

Державний секретар США Ентоні Блінкен 5 серпня заявив про «критичний момент» для регіону і сказав, що Вашингтон «задіяний в інтенсивній дипломатії, майже цілодобово», щоб допомогти заспокоїти напруженість на тлі побоювань, що Іран готує удар проти Ізраїлю.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Можлива війна між Іраном та Ізраїлем – найнебезпечніший момент в регіоні за останні роки