Доступність посилання

ТОП новини

США та інші посередники закликали Ізраїль і «Хамас» відновити переговори, заявивши, що «немає виправдань»


Посередники 8 серпня заявили, що залишилося обговорити «тільки деталі» припинення вогню і звільнення заручників.
Посередники 8 серпня заявили, що залишилося обговорити «тільки деталі» припинення вогню і звільнення заручників.

Лідери США, Єгипту і Катару спільно зажадали від Ізраїлю і «Хамас», визнаного терористичною організацією США і ЄС, наступного тижня повернутися до переговорів щодо війни в Газі, що зайшли в глухий кут.

Посередники 8 серпня заявили, що залишилося обговорити «тільки деталі» припинення вогню і звільнення заручників.

«Не можна більше гаяти часу і виправдовуватися перед будь-якою стороною за подальше зволікання. Настав час звільнити заручників, розпочати припинення вогню і виконати цю угоду», – йдеться у спільній заяві.

Офіс прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху заявив 8 серпня:

«Відповідно до пропозиції США і посередників, Ізраїль 15 серпня відправить переговорну групу в місце, яке буде визначено, щоб остаточно узгодити деталі виконання рамкової угоди».

На початку липня Ізраїль та палестинське угруповання «Хамас» повідомили, що відновили переговори через посередників щодо умов припинення вогню в Секторі Гази. Досі всі спроби укласти перемир’я провалювалися.

Ізраїль зацікавлений у звільненні заручників за умови збереження свободи дій у Газі. «Хамас» вимагає повного припинення бойових дій та виведення ізраїльських військ із цієї території.

Читайте також: Ризики великої війни на Близькому Сході зростають після вбивства лідера «Хамасу»

Однак на Близькому Сході зросла напруженість після вбивства в Тегерані Ісмаїла Ханії, політичного лідера «Хамасу». Іран звинувачує Ізраїль у смерті Ханії й пообіцяв помститися, тим часом ліванський союзник Ірану «Хезболла» також пообіцяв помсту Ізраїлю за вбивство Ханії і свого військового командира Фуада Шукра під час ізраїльського удару в Бейруті.

Ізраїль офіційно не визнавав причетності до загибелі Ханії.

Угруповання «Хамас» 6 серпня оголосило про призначення своїм політичним лідером Ях’ї Сінвара, який очолював військове крило групи.

Після цього в Ізраїлі пообіцяли усунути нового керівника «Хамасу» – його вважають організатором нападу «Хамасу» на Ізраїль 7 жовтня минулого року, в результаті якого загинули понад 1200 людей, і яке спровокувало вторгнення Ізраїлю і війну в Секторі Гази.

Форум

XS
SM
MD
LG